Evoluția BVB amintește de zilele în care Pilonul II era în centrul atenției. Romgaz, parcurs distinct

Deși bursele vest-europene au avut parte de o sesiune cu creșteri destul de ample, indicii Bursei de Valori București au beneficiat doar de o creștere modestă pe parcursul sesiunii și, în plus, chiar la finalul acesteia, au scăzut puternic, cu excepția titlurilor Romgaz și Fondul Proprietatea.

Astfel, cu puțin înainte de închiderea sesiunii de tranzacționare, indicele BET se situa pe plus cu aproximativ 0,4% însă, în urma unui val generalizat de ordine de vânzare, a scăzut cu 0,96% la 7.943 de puncte în timp ce indicele BET-NG, cel care are în componența sa companiile din sectorul energetic a scăzut cu 0,87% la 666,60 puncte.

Dinamica indicelui BET din sesiunea curentă, inclusiv picajul abrupt din final, se poate observa din graficul următor:

Dinamica indicelui BET din 3 iulie 2018, sursa: bvb.ro 

Despre scăderea menționată, Marcel Murgoci, Director Operațiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest, ne-a declarat: „Este o mișcare similară cu cele din săptămânile anterioare, când a reapărut povestea cu Pilonul II de pensii și au fost câteva ședințe de tranzacționare pe finalul cărora erau puse la vânzare pachete de acțiuni și prețurile scădeau. În cazul de față avem o similitudine pe dinamica prețurilor, dar nu și pe volume, acestea nereușind sa ajungă la valoarea medie a perioade recente, de 10-11 milioane de euro pe zi”.

Doar 7 milioane de euro (32,8 milioane de lei) a fost valoarea tranzacțiilor din sesiunea de marti.

La întrebarea dacă piața ar putea recupera terenul pierdut la deschiderea sesiunii de miercuri, Murgoci ne-a răspuns că „Este posibil acest lucru, dar va depinde și de care vor fi condițiile din piețele internaționale (închiderea sesiunii de pe Wall-Street, n.r). Este de văzut daca fenomenul se va perpetua în zilele următoare, mai ales ca miercuri va fi ultima zi de cumpărare pentru Romgaz (în vederea încasării de dividende, n.r.)”. Cu alte cuvinte, ar putea exista unul sau mai mulți investitori care să își elibereze cash pentru a intra la cumpărare pe Romgaz.

Romgaz și FP, singurele cotații care au scăpat de valul de ordine de vânzare

Tabel prețuri constituenți ai indicelui BET din 3 iulie 2018, sursa: tradingeconomics.com

Dacă ne uităm pe variațiile companiilor ce fac parte din indicele BET, constatăm că toate companiile au consemnat scăderi importante, culminând cu cea de 3,63% pentru operatorul de piață BVB și cele de 3,57%, respectiv 3,43% pentru Electrica și Transgaz, singurele excepții făcându-le Fondul Proprietatea și Romgaz.

Pe de altă parte, nu trebuie să excludem nici posibilitatea ca Romgaz să pătrundă în premieră în sectorul de petrochimie prin preluarea unei facilități de producție a Interagro în contul datoriilor existente. Astfel, ar putea beneficia de un cost al energiei extrem de competitiv pentru producția realizată de respectivul combinat chimic, cu consecințe pozitive asupra profiturilor viitoare, de aici putând rezulta o traiectorie pozitivă pentru cotația de la Bursa de Valori a titlurilor Romgaz.

Articolul precedentAvertismentul analiștilor: Riscul unei recesiuni globale a crescut semnificativ în 2018
Articolul următorRedefinirea abuzului în serviciu lovește în antreprenorii români

Comments are closed.