Avertismentul analiștilor: Riscul unei recesiuni globale a crescut semnificativ în 2018

O serie de evoluții globale care au loc în prezent amenință ritmul creșterii economice, potrivit unui manager de investiții care consideră că riscurile unei recesiuni care va apărea anul viitor au crescut „în mod semnificativ”.

Creșterea economică la nivel global a fost de 3,8% în 2017 și se preconizează pentru acest an una de 3,9%, conform estimărilor Fondului Monetar Internațional. Cu toate acestea, escaladarea tensiunilor comerciale, împreună cu alți factori, ar putea inversa această tendință, a declarat Beat Wittmann, partener la compania de consultanță financiară Porta Advisors, pentru CNBC.

„Cred că riscul unei recesiuni globale în 2019 a crescut semnificativ”, a declarat el. „Suntem în plin proces de normalizare a politicii monetare, deci într-o etapă târzie a climatului economic. În plus, avem și această problemă cu escaladarea tarifelor vamale… Mai avem și alte aspecte, precum Brexit-ul. Toate acestea conduc la pierderi de încredere în investiții și mă refer la încrederea reală în investițiile economice „, a avertizat Wittman.

Băncile centrale au început să încheie politicile lor stimulative inițiate în perioada crizei, cu Federal Reserve, în Statele Unite, în mod special, care a început deja seria de creșteri ale ratelor dobânzilor, aspect care se vor traduce în costuri mai mari pentru plățile ipotecilor și venituri disponibile mai mici pentru consumatori.

În același timp, SUA a impus noi tarife vamale împotriva partenerilor comerciali globali, iar aceste națiuni au început să se răzbune. Tensiunile comerciale vor continua inclusiv cu pregătirea în prezent a unei taxe vamale impuse de Europa pentru importurile de autovehicule din Statele Unite. Directorul executiv al FMI, Christine Lagarde, a declarat, luni, că tensiunile comerciale reprezintă „cel mai mare” risc pentru creșterea economică în zona euro.

Wittman a avertizat, de asemenea, că măsurile de relaxare fiscală planificate în Statele Unite ar putea ridica deficitul guvernamental, subliniind, de asemenea, succesul repurtat de anumiți lideri populiști din întreaga lume.

„Cu acest context global, unii investitori consideră că este din ce în ce mai greu să investească pe piața bursieră”, a concluzionat analistul.

Articolul precedentPremieră la Bursă: obligațiuni de 100.000 de euro bucata, la tranzacționare
Articolul următorEvoluția BVB amintește de zilele în care Pilonul II era în centrul atenției. Romgaz, parcurs distinct

Comments are closed.