Numărul deceselor în Europa, indiferent de cauză, a crescut cu aproape 170.000 peste media ultimilor ani, în perioada martie-iunie, potrivit datelor Oficiul de Statistică al UE, Eurostat. 

Ponderea deceselor în rândul persoanelor care au trecut de 70 de ani a crescut și ea spetaculos. Practic, din 100 de decese înregistrate în perioada de referință, 96 au fost vârstnici.

Săptămâna cu cel mai mare salt peste medie a fost 30 martie  – 5 aprilie, când s-au înregistrat cu 36.000 mai multe decese. De la începutul lunii mai, numărul deceselor peste media săptămânală a scăzut sub 5.000, mai arată datele Eurostat.

Statistica nu pune decesele suplimentare pe seama pandemiei, dar toate corelațiile de date indică o legătură între cele fenomene. Astfel, de la jumătate lunii iunie, când primul val COVID și-a epuizat impactul, numărul deceselor a ajuns chiar sub media săptămânală a ultimilor ani.

De asemenea, cele mai multe decese suplimentare, în perioada mai-iunie, au fost în țările cel mai afectate de pandemie: Spania  +48.000, Italia +46.000, Franța +30.000, Germania și Țările de Jos, aproximativ +10.000 fiecare.

Statistica include și o analiză a mortalității în funcție de sex. Astfel, în lunile martie și mai, în numărul deceselor suplimentare bărbații au avut o pondere mai mare, în timp ce în aprilie au murit mai multe femei.

 

Articolul precedentConsultări politice la Washington între ministrul de externe Bogdan Aurescu și secretarul de stat al SUA Michael Pompeo
Articolul următorBrâncuși, cel mai bine vândut artist român pe piața de artă internațională și internă