Criza alimentară lovește în plin Europa. A fost cel mai secetos an, iar producția agricolă a fost la jumătate în unele zone. În plus, fermele sunt grav afectate de epidemiile de gripă aviară și pestă porcină. Prețurile au explodat, însă din cauza facturilor mari la energie.

Mai multe supermarketuri din Marea Britanie au introdus deja restricții la achizițiile de ouă. Un mare lanț de magazine alimentare permite clienților să cumpere cel mult două cutii de ouă. Specialiștii se așteaptă și la o criză de carne pentru sărbătorile din această iarnă.

„Este devastator. Este munca noastră pe un an întreg și tocmai s-a prăbușit. Ne bazăm pe asta și este și un mod de viață”, spune un client.

Nici în România lucrurile nu stau mai bine. Au fost descoperite focare de pestă porcină în mai multe județe din țară. Este afectat inclusiv și cel mai mare producător de carne de porc.

Între timp, și industria panificației este grav afectată. Creșterea costurilor de producție creează mari probleme brutarilor din întreaga Europă. De la micile afaceri de familie până la brutăriile industriale cu multe utilaje și angajați, facturile mari creează probleme.

Articolul precedentCriza alimentară lovește România. Țara noastră ar putea rămâne fără stocuri suficiente de ulei și făină în această iarnă
Articolul următorMarcel Boloș: „Românii ar putea primi 500-700 de lei pentru facturi” – Calendarul voucherelor sociale în 2022-2023