Uniunea Europeană și-a pierdut coeziunea economică internă, în sensul în care pandemia a subliniat toate diferențele majore de dezvoltare. Consecința este dureroasă: practic, Uniunea este împărțită în trei cluburi mari. Avem, în primul rând, un centru și un nord cu economie solidă, principalul pol de dezvoltare. Apoi avem un est în plină cursă de recuperare, un este care începe să se apropie din ce în ce mai mult de nivelul centrului. Și mai avem un sud mediteraneean care se distanțează metodic de restul Uniunii. Țările sudice înceă să aibă performanțe din ce în ce mai slabe. la acest lucru a constribuit din plin pandemia, care a lovit puternic națiunile dependente de turism.

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Purchasing_power_parities_and_GDP_per_capita_-_flash_estimate#Overview

Revenirea din 2021 nu a fost îndeajuns de omogenă pentru a mai netezi din discrepanțele anului 2020, astfel încât am ajuns în noua realitate, a Europei cu trei viteze.

Deasupra nivelului mediu al Uniunii găsim puternicele economii din nord (Danemarca, 133% din media UE, Suedia 123% și Finlanda -113%), dar și din centru (Luxemburg- 277%, Irlanda- 221%, Olanda 132%, Belgia-122%, Austria -121% și Germania-119%). Singurul stat mediteraneean peste nivelul mediu rămâne Franța – 104% din media UE.

A treia economie europeană, Italia rămâne sub media Uniunii și anul trecut, cu 95% din nivelul mediu al UE, iar a patra economie continentală, Spania, coboară tocmai la 84% din medie. Cât despre portugalia ce să mai spunem: doar 74% din media Uniunii, depășită fiind și de Ungaria și Polonia. Bulgaria, cu 55% din medie și Grecia, cu 65% s-au instalat deja pe ultimele două locuri și nu par să mai urce prea curând.

Remarcăm și performanța puternică a estului, cu națiuni ajunse aproape de media Uniunii: Cehia 92%, Slovenia 90%, Lituania 88% și Estonia 87%. Dar și Polonia și Ungaria 77%, respectiv 76%.

Cât despre România, poziția acesteia continuă să se îmbunătățească, ajungând la 73% din media UE și depășind clar națiuni altădată mult mai performante: pe lângă codașele Bulgaria și Grecia, depășim Croația -70%, Letonia -71%, dar și Slovacia-68%. În cazul ultimei, trecerea la moneda comună se pare că adus cu sine o adevărată prăbușire.

Articolul precedentAnaliză: Reducerea accizei la carburanți i-ar ajuta pe cei bogați și i-ar lovi pe cei săraci
Articolul următorCriza cerealelor. Ucraina, obligată să transporte cu trenul, după ce porturile au fost blocate de ruși