După ce porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost blocate din cauza războiului, exporturile de cereale către Europa se fac acum pe cale feroviară. 600.000 tone de cereale ar putea fi exportate lunar cu trenurile, anunță autorităţile ucrainene din domeniul transporturilor. O cantitate considerabil mai mică decât cea exportată înainte de invazia rușilor. 

raderii au exportat primele livrări de porumb ucrainean către Europa cu trenul, deoarece porturile sale la Marea Neagră sunt blocate în urma invaziei armatei ruseşti, a anunţat duminică firma de consultanţă în agricultură APK-Inform, transmite Reuters.

Ucraina este un mare producător şi exportator mondial de cereale şi uleiuri vegetale, însă oficialii şi fermierii se aşteaptă ca în 2022 recoltele şi exporturile sale să scadă din cauza războiului. Înainte de război, Ucraina exporta lunar peste cinci milioane tone de cereale.

Traderii şi oficialii din agricultură spun că Ucraina, care încă are depozite semnificative de cereale, ar putea începe să le exporte cu trenul, pe la graniţa sa vestică.

Firma a informat că preţul porumbului ucrainean livrat la locul de destinaţie pentru cumpărătorii din Polonia şi statele baltice este de 250 – 265 dolari pe tonă iar pentru cumpărătorii din Slovacia este de 275 dolari pe tonă.

Autorităţile ucrainene din domeniul transporturilor au anunţat că lunar ar putea fi exportate cu trenurile 600.000 tone de cereale din Ucraina către Europa.

APK-Inform estima săptămâna trecută că exporturile de cereale ale Ucrainei ar putea totaliza 44 milioane de tone în perioada iulie 2021-iunie 2022.

Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului şi peste 50% la uleiul de floarea soarelui şi seminţe oleaginoase.

Dar navele ruseşti nu permit navelor de tip cargo să părăsească porturile ucrainene, unde se află blocate aproximativ 100 de vase sub pavilion străin.

Articolul precedentEuropa după pandemie
Articolul următorVești proaste pentru români! Criza care ne va goli buzunarele. Cresc toate prețurile