Reducerea contribuţiei de la 2% din cifra de afaceri la 0,2% pentru producătorii de energie pe cărbune, aşa cum propune Ministerul Energiei, poate fi interpretată ca fiind un ajutor de stat mascat şi de aceea ar fi bine ca ideea să fie discutată cu Comisia Europeană şi cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), se arată într-un răspuns al Consiliului Concurenţei, transmis către Ministerul Energiei şi obţinut de Agerpres.
Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat, marţi, că are avizul Consiliului Concurenţei pentru eliminarea contribuţiei de 2% din cifra de afaceri pentru producătorii de energie pe bază de cărbune.
Astfel, potrivit răspunsului trimis de Consiliul Concurenţei, datat 25 martie 2019, „la o primă analiză, taxarea diferenţiată, dacă nu este justificată de logica sistemului fiscal general, ridică suspiciuni privind acordarea unui ajutor de stat pentru producătorii de energie pe bază de cărbune”, susţine Consiliul Concurenţei.
„Un astfel de ajutor de stat ar putea fi justificat pentru activităţile care reprezintă servicii de interes economic general, cum sunt serviciul public de alimentare cu energie termică pentru populaţie şi cel pentru siguranţa şi adecvanţa sistemului energetic naţional, în măsura în care această taxă se regăseşte în costurile implicate de prestarea serviciilor, costuri care sunt acoperite de către stat, ulterior, prin acordarea compensaţiei. Această abordare ar trebui confirmată/agreată cu ANRE”, mai spun oficialii autorităţii de concurenţă.
În final, aceştia au arătat că măsura ar trebui agreată şi cu Comisia Europeană.
Producătorii de energie pe cărbune sunt Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara, ambele deţinute de Ministerul Energiei.