Produsul Intern Brut al României a crescut în primul trimestru cu 2,8% față de trimestrul anterior, potrivit primele date semnal privind evoluția economiei, transmise marți de Institutul Național de Statistică. Rezultatul este mult peste așteptări, în condițiile în care economiștii se așteptau la o creștere mai modestă, în jur de 1%. 

Institutul Național de Statistică a transmis marți primele date (semnal) cu privire la evoluția economiei pe primele 3 luni din an. Potrivit estimărilor, PIB-ul României a crescut în primul trimestru din 2021 cu 2,8% față de trimestrul anterior, dar a scăzut față de primul trimestru din 2020 cu 0,2%.
Estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns.
Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate marți vor face obiectul unor revizuiri ce  ar putea fi mai mari decât de obicei, a transmis INS.
INS prezintă evoluția PIB în 5 cicluri: informatii semnal, furnizate la 45 de zile; provizoriu I la 60 de zile; provizoriu II la 90 de zile; date semidefinitive la 15 luni; date definitive la 26 de luni.
O serie de analiști economici cunoscuți, consultați luni de HotNews.ro, au estimat o creștere economică de la un trimestru la altul în jurul valorii de 1% și o scăderea de la an la an în jur de 1,5%.
Articolul precedentÎn weekend începe programul „Litoralul pentru toți”. Cazare de la 40 lei/noapte la malul mării
Articolul următorFlorin Cîțu, după estimarea privind creșterea economiei cu 2,8%: Am promis, am făcut