Președintele Turciei l-a demis în mod surprinzător pe guvernatorul Băncii centrale Murat Cetinkaya, riscând un seism în piață cu o săptămână înainte ca factorii de decizie să înceapă reducerea dobânzilor, informează Bloomberg.

 

Autorităţile de la Ankara l-au concediat sâmbătă pe guvernatorul Băncii Centrale a Turciei, Murat Cetinkaya, pe fondul declinului economiei, a volatilităţii lirei turceşti şi a inflaţiei ridicate, care au adâncit diferenţele de politică între Guvern şi instituţia financiară, transmite și Reuters.

Murat Cetinkaya, al cărui mandat expira în 2020, a fost înlocuit cu adjunctul său, Murat Uysal, conform unui decret prezidenţial publicat sâmbătă în Monitorul Oficial.

Nu a fost prezentat motivul oficial al demiterii, dar pieţele au speculat în ultimele săptămâni că Cetinkaya ar putea fi înlăturat deoarece se opune reducerii ratelor dobânzilor.

Banca Centrală a Turciei s-a confruntat cu presiuni din partea preşedintelui Tayyip Erdogan pentru a reduce ratele dobânzilor, în încercarea de a redresa economia, care anul acesta a intrat în recesiune, notează Agerpres.

Surse guvernamentale care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că diferenţele între Guvern şi guvernator privind politica monetară s-au adâncit în ultimele luni.

Preşedintele şi ministrul de Finanţe au cerut demisia guvernatorului dar Cetinkaya le-a reamintit că Banca Centrală este independentă şi a refuzat să demisioneze„, susţin sursele.

Anul trecut, Banca Centrală a Turciei a majorat semnificativ dobânda de bază, de la 17,75% la 24%, pentru a ţine sub control deprecierea lirei. De atunci, costul creditului nu a fost modificat.

Într-un comunicat publicat sâmbătă, Banca Centrală a Turciei a dat asigurări că va continua să opereze independent iar principalul obiectiv al noului guvernator va fi menţinerea stabilităţii preţurilor.

Reprezentanţii Guvernului Turciei nu au fost disponibili pentru declaraţii.

Lira turcească s-a depreciat anul acesta cu 10%, după ce anul trecut s-a depreciat cu 30% în raport cu dolarul, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectele influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, al apelurilor sale repetate pentru dobânzi mai mici şi al înrăutăţirii relaţiilor cu SUA.

Deprecierea monedei Turciei a dus la majorarea preţurilor şi a erodat încrederea investitorilor în ceea ce odată era percepută drept o piaţă emergentă ambiţioasă.

Articolul precedentBucureștiul rămâne pe minus la ratingul Fitch
Articolul următorVolkswagen si Ford pregătesc o mega colaborare