Prețul mediu al energiei electrice tranzacționate pe PZU se menține de câteva zile la 350 lei/MWh, crescând pentru perioada de vârf de consum spre 500 lei/MWh. Vârful anterior a fost de 451 lei, atins pe 5 septembrie.
Piața de energie electrică este cuplată cu piețele din Ungaria, Slovacia și Cehia, ceea ce face ca prețurile de pe aceste piețe să fie aproximativ egale, creșteri similare consemnându-se și în aceste țări.
„Această interconectare face ca și prețul de pe aceste piețe să se coreleze cu evoluțiile din Occident. De exemplu dacă există cerere la un preț bun din partea Germaniei, Cehia va exporta energie electrică, rămânând cantități disponibile mai mici pentru piețele din Ungaria, Slovacia și România. Astfel că prețurile au tendința de a se apropia”, explică Ioan Lungu președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER.
Pentru ora de vârf, 20:00, România a importat energie electrică din Ungaria, aproximativ 530 MWh, pe 17 septembrie, și va mai lua 480 MWh pe 18 septembrie, pentru a-și acoperi necesarul de consum.
Deficitul de electricitate față cererea de consum, nu poate fi acoperită decât prin importuri, mai ales în orele de vârf, producția internă a României fiind grevată de oprirea unor grupuri termo pentru lucrări de mentenanță, lipsa vântului și a debitului scăzut al Dunării. De exemplu, pe 18 septembrie la ora 7:30, producția de energie electrică era împărțită între hidro, 34%, cărbune 25,5%, hidrocarburi 18% și nuclear 20%. Regenerabile, în principal energia eoliană de abia acopereau 2% din producție.
Pe de altă parte, Consiliul Concurenţei a acuzat recent compania Hidroelectrica, cel mai mare producător din ţară, de abuz de poziţie dominantă, pe motiv că nu ar arunca suficientă energie în PZU, deliberat, şi a folosi energia în piaţa de echilibrare, unde preţurile sunt mai mari. Compania a negat acuzaţiile şi s-a plâns de controale excesive din partea autorităţilor.
„Aceste creșteri de preț de PZU, nu se vor resimți în aceeași proporție în facturile consumatorilor finali. În primul rând pentru că tranzacțiile pe PZU reprezintă mai puțin de 40% din total, restul fiind contractele bilaterale încheiate pe termen lung cu prețuri mult reduse, de circa 212 lei/MWh. În al doilea rând în total factură prețul energiei electrice fiind de aproximativ 35%, restul fiind costurile de furnizare și distribuție. Astfel că în facturi se va traduce printr-o creștere de 3 – 4% pe total”, spune Ioan Lungu.
Însă această scumpire a energiei electrice de pe PZU se transferă și pe piața contractelor bilaterale, unde prețurile sunt și ele în creștere. Se mai adaugă și scumpirea Certificatelor de carbon, pe care sunt obligati să le achiziționeze producătorii clasici, și care au atins un vârf de 24 euro/MWh, ceea ce duce automat la scumpiri ale energiei electrice furnizate în sistem.
Aparent, prețul de 500 MWh la vârf de consum nu trebuie să alarmeze pe termen scurt, pentru că facturile nu cresc, prețul plătit fiind tot de 0,64 lei/MWh. Alarma nu este legată de prețul actual ci de influența pe termen mediu și lung. Aceasta deoarece energia electrică pentru consumatorii casnici provine din contractele bilaterale prin piața de licitații Piața Serviciului Universal, un site trimestrial unde se negociază trimestrial prețul cu care se facturează la consumatorii casnici. Acest preț este controlat de Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE – care impune un anumit preț sub amenințarea retragerii licenței.
„Prețul final al energiei electrice are patru compnente: producție, transport, distribuția și furnizarea. Trebuie ținut cont că aproximativ 60% din energia electric produsă în România se vinde pe piața contractelor bilaterale încheiate pe termen lung, unde prețurile sunt de 212 lei/MWh, cu 40% mai scump ca în 2015. De pe PZU se asigură 405 din consum, unde pentru perioada de vârf prețul ajunge la 500 lei/MWh, cu 70% mai mult ca în 2015. Restul din cerere este acoperit de pe piața de echilibrare, unde prețul ajunge la vârf și la 1000 lei/MWh. Acest mix de prețuri se pune pe piața serviciului universal unde prețul producătorilor este în creștere, restul componentelor fiind fixe. Deci cu siguranță pe termen lung trebuie să ne așteptăm la scumpiri importante ale facturilor la energie electrică”, spune Tudor Popescu, expert în energie.
Comments are closed.