Bustul controversat al lui Tutankhamun vândut la licitație cu 4,7 milioane lire sterline (oeste 5,5 mil. euro), ar fi fost furat în anii 1970 din Egipt. 

 

Egiptul a anunțat că va depune un proces civil asupra vânzării licitației recente a unui bust al lui Tutankhamun.

Sculptura faraonului a fost vândută săptămâna trecută la casa de licitatie Christie’s cu 4,7 milioane de lire sterline (5,5 milioane euro), ceea ce Daily Telegraph descrie ca „una dintre licitatiile sale cele mai controversate de ani”.

Vânzarea a continuat în ciuda avertismentului Egiptului că artefactul a fost probabil furat în anii 1970. Ambasadorul Egiptului în Regatul Unit, Tarek Adel, a cerut ca experții de la Christie’s să amâne licitația, argumentând că este necesară o investigație suplimentară „cu privire la legalitatea comerțului cu acest obiect, autenticitatea documentelor lor și dovada exportului lor legal din Egipt”.

În urma vânzării, Comitetul Național Egiptean pentru Repatrierea Antichităților și-a exprimat „nemulțumirea profundă față de modul neprofesional în care au fost vândute artefactele egiptene fără furnizarea documentelor de proprietate și dovada că obiectele de artă au părăsit Egiptul într-un mod legitim”.

Articolul precedentNumărul milionarilor a scăzut, pentru prima dată de la criza din 2008
Articolul următorCe se întâmplă cu Bank Leumi după ce a fost cumpărată de First Bank