OMV amână decizia de a continua proiectul de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră până în 2019 argumentând că Guvernul de la București a întârziat prea mult crearea cadrului legal pentru ca să poată fi analizată în timp profitabilitatea exploatării, a declarat Rainer Seele, CEO OMV, citat de Reuters.

Explorarea în cadrul perimetrului Neptun din Marea Neagră este o investiţie comună a Petrom, subsidiara OMV în România şi ExxonMobil din SUA şi reprezintă prima explorare de adâncime din apele româneşti.

Camera Deputaţilor a aprobat miercuri legea offshore, dar Rainer Seele a afirmat la Viena că a fost prea târziu.

Legea precizează că toate companiile implicate în operaţiuni de producţie în perimetrele offshore ale României vor fi obligate să vândă cel puţin 50% din producţia de gaz anuală pe bursa din țară.

„Nu putem să luăm o decizie în privinţa investiţiei Petrom în acest trimestru, aşa cum plănuisem”, a declarat Seele, adăugând că OMV trebuie mai întâi să evalueze condiţiile pentru ceea ce compania a numit „o investiţie de un miliard de euro”.

„Suntem foarte îngrijoraţi de faptul că vom avea restricţii în comerţul cu gaze. O astfel de libertate este foarte importantă”, a precizat Seele.

El a subliniat că spre deosebire de celelalte ţări din regiune, România este aproape independentă în totalitate din punct de vedere energetic.

România importă mai puţin de 10% din necesarul de gaze din Rusia iar restul este produs local de Romgaz şi Petrom, precizează Reuters.

Articolul precedentLeul scade în fața euro, aurul se scumpește puternic
Articolul următorCostul mediu cu un copil la școală s-a dublat în ultimii opt ani (studiu)

Comments are closed.