Produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut cu 4,8% în ultimul trimestru din 2020, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică. INS și-a revizuit în scădere prognoza, însă a menținut-o pe cea privind contracția economică pentru întregul an.

În 2020, economia României a scăzut cu 3,9% în termeni reali, potrivit INS.

Estimările din februarie indicau un avans mai mare al PIB-ului în ultimul trimestru al anului față de cel precedent, de 5,3%

Față de aceeași perioadă a anului precedent, economia a scăzut cu 1,4% pe seria brută (1,5% anterior) şi de 1,8% pe seria ajustată sezonier.

Pe serie brută, PIB-ul estimat pentru trimestrul IV 2020 a fost de 329,304 miliarde de lei preţuri curente, iar pe seria ajustată sezonier, de 280,125 miliarde de lei preţuri curente.
Pentru tot anul 2020, Produsul Intern Brut a fost estimat la 1.053 de miliarde de lei preţuri curente.

”Seria brută, cât şi cea ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial au fost recalculate ca urmare a revizuirii datelor trimestriale pentru anul 2019 în vederea reconcilierii cu datele anuale semidefinitive, publicate în Comunicatul de presa nr. 23 din 28 ianuarie 2021, precum şi ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrele I-IV 2020, fiind rectificate faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 42 din 16 februarie 2021. Estimările ”semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei”, menționează INS.
Scăderea economiei a fost generată, în principal, de declinul consumului. Potrivit datelor INS, cheltuielile pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei s-au redus cu 5%, contribuind cu -3,1% la scăderea PIB. Volumul cheltuielilor pentru consumul final individual al administraţiilor s-a redus cu 2,9%, contribuind cu -0,2% la scăderea PIB.

O contribuție negativă asupra evoluției economiei a avut-o și exportul net (-1,4%). Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat la volumul exporturilor de bunuri şi servicii (-10%).

Pe de altă parte, formarea brută de capital fix a avut o contribuţie pozitivă la modificarea PIB, de +1,3%, pe fondul unui volum al investiţiilor în creştere cu 5,6%.

”La scăderea PIB, în anul 2020 faţă de anul 2019, au contribuit majoritatea ramurilor economiei, contribuţii negative mai importante având următoarele ramuri: industria (-2%), cu o pondere de 19,7% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a redus cu 9,3%; comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (-0,9%), cu o pondere de 18% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a redus cu 4,7%; activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (-0,8%), cu o pondere de 2,5% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a redus cu 24,5%; agricultura, silvicultura şi pescuitul (-0,7%), cu o pondere de 3,8% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a redus cu 16,2%; impozitele nete pe produs (-0,8%), cu o pondere de 9,1% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a redus cu 8,7%. Construcţiile au avut o contribuţie pozitivă la modificarea PIB (+0,6%) ca urmare a majorării volumului său de activitate cu 9,7%”, mai arată sursa citată.

Articolul precedentPandemia îi lasă pe români fără locurile de muncă: 3 din 10 angajatori anunță DISPONIBILIZĂRI – Studiu
Articolul următorEurostat : România a avut cea mai mare creștere economică din UE, în ultimul trimestru din 2020