Direcția în care se va duce piața bursieră este ghidată de riscurile interne

Ne aflăm în plin sezon al raportărilor financiare pe Bursa de Valori București. Cu toate că dinamica profiturilor a fost una mixtă, emitenții din piața locală de capital au reușit să facă față destul de bine în această perioadă plină de turbulențe din piețele globale.

Per ansamblu, piața din România a avut o sesiune bună, în tandem cu cea a indicilor vest-europeni. Daca aceștia au consemnat creșteri, în medie, de 0,7%, indicii pieței locale de capital au închis sesiunea de tranzacționare pe o tendință asemănătoare. Astfel, indicele BET a crescut cu 0,54% la 8.127 de puncte, în timp ce indicele BET-NG, cel care ține cont de evoluțiile companiilor din sectorul energetic, a plusat cu 0,46% la 654,12 puncte. Din punctul de vedere al lichidității, sesiunea a consemnat o valoare foarte bună pentru aceasta perioada din an: 38,7 milioane de lei, adică peste 8,3 milioane de euro.

În același timp, s-a făcut remarcat indicele BET-FI, cu o scădere de 0,3%, tras în jos de cotațiile SIF1, SIF3, SIF4 și Fondul Proprietatea.

Întrebat despre cum vede această evoluție a rezultatelor publicate de companii, Cristian Tudorescu, Managing Partner în cadrul companiei de consultanță Explore Asset Management ne-a declarat: „Rezultatele financiare ale companiilor listate la București au oferit o imagine mixtă: sectorul bancar a performat bine, cu profituri în creștere pentru Banca Transilvania și BRD, în timp ce companiile din sectorul energetic au dezamăgit parțial: Romgaz și Transgaz cu rezultate în scădere dar, în schimb, Nuclearelectrica și Electrica SA cu profituri în urcare”.

Graficul zilnic al indicelui BET, sursa: tradingeconomics.com

Așa cum se poate vedea și în grafic, dinamica recentă a indicelui BET ne arată o depărtare destul de consistentă față de minimele de la începutul lunii trecute, reușind, în sesiunea curentă, să oprească seria de 4 sesiuni consecutive de creștere. Rămâne însă de văzut daca indicele reprezentativ al pieței locale de capital va fi capabil să rămână în interiorul acelui canal de trend ascendent și, de asemenea, să se păstreze deasupra mediei mobile la 50 de intervale.

În această privință, Tudorescu este de părere că indicii bursieri de la București „nu au deocamdată o direcție clară, cauzată atât de riscurile interne, dar mai ales de cele regionale, daca este să ținem cont de germenii unui climat complicat în regiune”. „O escaladare a situației din Turcia, unde lira și-a pierdut jumătate din valoare în ultimii 2 ani, ar putea avea efecte vizibile îi asupra altor economii din zona noastră. Politicile macroeconomice de la București ar trebui să atenueze din riscurile pe care deja le înregistrăm, astfel încât sa nu fim prinși pe picior greșit într-o eventuală criză a monedelor emergente”, a completat analistul.

Dacă Cristian Tudorescu este (destul de) prudent referitor la zona est-europeană, în ceea ce privește situația de pe Wall-Stret, este sensibil mai optimist: „pe plan internațional, bursa americana se află într-o creștere moderată în ultima perioadă, pe fondul unor profituri în accelerare ale companiilor americane. Deși au existat temeri privind impactul unui eventual război comercial cu China, deocamdată piața nu a înregistrat șocuri importante”.

Articolul precedentO premieră pe piața de capital: BVB își cumpără propriile acțiuni
Articolul următorAdio volan pe dreapta, din august. Legea este publicată în Monitorul Oficial

Comments are closed.