Deficitul bugetar la jumătatea anului, 2,96% din PIB, mai mic decât valoarea de la mijlocul anului trecut

  Deficitul bugetului general consolidat a crescut la 2,96% din Produsul Intern Brut după prima jumătate a acestui an, potrivit datelor publicate, marți, de Ministerul Finanţelor. În luna precedentă, deficitul era de 2,29% din PIB. Faţă de datele de la jumătatea anului trecut, soldul negativ dintre venituri și cheltuielie este în scădere. 

  „Execuţia bugetului general consolidat în primele şase luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 33,81 miliarde de lei (2,96% din PIB) în scădere faţă de deficitul de 45,17 miliarde de lei (4,28% din PIB), înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2020. Acest rezultat a fost realizat în condiţiile în care în perioada ianuarie-iunie 2021 cheltuielile de investiţii au fost cu 5,23 miliarde de lei mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar plăţile cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 au fost de 8,11 miliarde de lei”, potrivit MF.

  Ţinta de deficit bugetar pentru acest an este 7,16% din PIB, pe cash.

  Analiștii consultați de CFA România au indicat un deficit a cărui valoare medie este de 6,2% din PIB, în condițiile unei creșteri economice de 5,8%.

  Articolul precedentExecuţia bugetară la şase luni va fi prezentată public, marţi. Florin Cîțu: „Avem cheltuieli mai mici cu personalul”
  Articolul următorNoi SCUMPIRI ale energiei electrice. De când intră în vigoare tarifele cu 21% mai mari