Decizie surprinzătoare a unui producător de motociclete captiv în războiul taxelor vamale

Anuțul făcut de un emblematic producător american de motociclete a făcut ocolul globului. Harley-Davidson a declarat, luni, că va transfera din SUA producția de motociclete expediate în Uniunea Europeană.

Producătorul renumitei mărci intenționează să mute liniile de asamblare în facilitățile sale internaționale. Măsura este menită să evite decizia UE de a majora taxele vamale aplicate importurilor SUA ca răspuns la decizia asemătoare a administrației americane. Astfel și-ar putea scuti clienții de plata unor costuri suplimentare ce pot cumula între 90 și 100 de milioane de dolari.

Modificarea locului producției reprezintă o consecință a impunerii de către președintele Donald Trump a tarifelor vamale pentru importurile de oțel și aluminiu european, la începutul acestei luni, o mișcare menită să protejeze locurile de muncă din SUA.

Ca răspuns la tarifele din S.U.A., Uniunea Europeană a anunțat perceperea unei taxe de import de 25% pentru o serie de produse din S.U.A., inclusiv motociclete mari, cum ar fi cele produse de Harley Davidson, cu începere din 22 iunie.

Compania americană din Milwaukee, statul Wisconsin, a declarat, luni, că taxele impuse de europeni ar avea ca rezultat un cost suplimentar mediu de aproximativ 2.200 de dolari pentru fiecare motocicletă exportată din Statele Unite către Uniunea Europeană, dar și că nu va crește prețul pentru dealerii săi astfel încât să se acopere costurile suplimentare cauzate de noile tarife vamale.

Compania se așteaptă ca tarifele să ducă la costuri incrementale situate între 30 și 45 de milioane de dolari pentru restul anului 2018, conform unui comunicat.

„Harley-Davidson crede că o creștere amplă a costurilor, dacă va fi transmisă clienților săi, ar avea un impact negativ și de durată asupra afacerilor sale din regiune”, se mai arată în comunicat.

Încercând să surmonteze o scădere a cererii din SUA, Harley Davidson a țintește să crească vânzările celebrelor sale motociclete în străinătate spre 50% din volumul anual total, de la aproximativ 43% în prezent.

În ianuarie, compania a anunțat închiderea unei fabrici din Kansas City, Missouri, ca parte a unui plan de consolidare după ce livrările de motociclete s-au situat la cel mai scăzut nivel din ultimii șase ani.

În 2017, Harley a vândut aproape 40.000 de motociclete noi în Europa, reprezentând peste 16% din vânzările companiei. Veniturile din țările UE au fost pe locul al doilea după cele din Statele Unite.

La inchiderea sesiunii de tranzacționare de pe Wall-Street, prețul acțiunilor Harley Davidson a scăzut cu 5,97% la 41,57 dolari.

Articolul precedentTrump înroșește bursele externe. La BVB valoarea de tranzacționare a înghețat
Articolul următorRomânul muncește opt luni din an pentru plata taxelor și patru pentru el

Comments are closed.