Decizie majoră privind contractele de muncă. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a venit cu precizări importante, care nu mai pot fi contestate sau interpretate altfel, privind durata perioadei de preaviz.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizată de Avocatul Poporului în privința modalității de calcul al termenului de preaviz, întrucât instanţele de judecată nu au avut un punct de vedere unitar în ceea ce priveşte această chestiun

„Termenul de preaviz începe să curgă din ziua următoare comunicării notificării de preaviz şi se împlineşte în ultima zi a termenului, dispoziţiile art. 181 alin. (1) pct. 2 şi alin. (2) din Codul de procedură civilă, precum şi cele ale art. 2.553 alin. (1) din Codul civil nefiind aplicabile. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă”, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

„Pentru a se asigura interpretarea şi aplicarea unitară a legii de către toate instanţele judecătoreşti, procurorul general, din oficiu sau la cererea ministrului Justiţiei, Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, colegiile de conducere ale curţilor de apel, precum şi Avocatul Poporului au îndatorirea să ceară Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să se pronunţe asupra problemelor de drept care au fost soluţionate diferit de instanţele judecătoreşti”, arată instanța supremă.

Decizia ICCJ este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial, potrivit BZI.

Articolul precedentActele care vă pot majora pensia. Multi nu știu că trebuie depuse la casele de pensii
Articolul următorCe este ACORDUL GLOBAL, sistemul de remunerare foarte popular în comunism? Ce categorii de angajați au fost plătiți astfel și ar putea profita la recalcularea pensiilor