Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că va ridica, odată cu finalul lunii septembrie, interdicţia plăţii dividendelor şi a răscumpărării de acţiuni, renunţând la o măsură de criză care a forţat creditorii să-şi păstreze capitalul în timpul pandemiei. Anunțul vine după ce, în primăvara anului trecut, BCE a cerut băncilor pe care le supervizează să înceteze să mai plătească dividende, pentru a-şi păstra fondurile proprii şi a-şi folosi profiturile în vederea sprijinirii economiei afectată de pandemie, potrivit Realitatea.net.

În decembrie, BCE a decis să lase creditorii din zona euro să îşi recompenseze acţionarii cu o parte din profiturile cumulate în 2019/2020, autorizându-le să plătească dividende sau să răscumpere acţiuni dacă dispun de suficiente fonduri proprii, relaxând interdicţia plăţii dividendelor impusă în primul val al pandemiei.

 

„Cele mai recente previziuni macroeconomice confirmă redresarea economiei şi indică reducerea incertitudinilor, ceea ce îmbunătăţeşte fiabilitatea capitalului băncilor. Ca rezultat, este adecvat să restabilim precedentele practici de supervizare, analizând cu băncile planurile legate de capital, dividende şi răscumpărarea de acţiuni”, se arată în comunicatul BCE.
Totuşi, instituţia cu sediul la Frankfurt le-a cerut băncilor să rămână prudente, ţinând cont de climatul plin de incertitudini provocat de pandemia de coronavirus.

Conform calculelor Bloomberg, zece din cele mai mari bănci din zona euro au pus deoparte peste 22 miliarde de euro pentru a-şi recompensa acţionarii. Astfel, se pare că cele mai mari rezerve le-ar deţine BNP Paribas SA, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, ING Groep NV, Intesa Sanpaolo SpA şi Nordea Bank Abp.

Din 2014, BCE supervizează în mod direct cele mai mari 115 grupuri bancare din zona euro, reprezentând aproape 82% din piaţă.

Articolul precedentAntreprenorul care mănâncă o singură dată pe zi și face băi în gheață pentru a elimina stresul
Articolul următorLovitură pe piața europeană a criptomonedelor. UE vrea să interzică depozitele anonime