Marți, 8 ianuarie, are loc la BNR prima ședință de politică monetară după introducerea controversatei „taxe pe lăcomie” care a bulversat sistemul bancar la început de an. Analiștii se așteaptă ca Banca Națională să nu modifice dobânda-cheie. 

 

Consiliul de administraţie al BNR va decide, cel mai probabil, în şe­dinţa de politică monetară de marți să menţină do­bân­da-cheie la 2,5%, având în vedere prognoza de tem­perare a inflaţiei în jurul nivelului de 3% şi încetinirea creş­terii economice, precum şi măsurile fiscale decise de guvern, care vizează şi băncile, anticipează majoritatea analiştilor.

Pentru întregul an 2019, unii analişti anticipează menţinerea dobânzii-cheie la 2,5%, în timp ce alţii văd posibilă cel mult o majorare a dobânzii până la 2,75%.

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat în weekend că îl invită pe Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), împreună cu preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, pentru a discuta cum se aplică taxa pe activele bancare. Teodorovici a lansat o serie de acuzaţii la adresa BNR, despre care spune că pune „presiuni agresive” pe bănci pentru a nu scădea ROBOR.

„De când a apărut ordonanta de urgenţă, sunt presiune agresive din partea BNR către bănci pentru a nu se scădea ROBOR-ul. ROBOR-ul ţine de banca centrală”, a spus ministrul de Finanțe.

El a acuzat, de asemenea, că cea mai mare dobândă din cele 8 rămase, pe baza cărora se calculează media ROBOR, „este pusă acolo… aşa, ca să crească media ROBOR”.

Taxa pe lăcomie, cuțit în spatele sistemului bancar

După ce controversata ordonanță a așa-numitei taxe pe lăcomie a intrat în vigoare, a apărut și primul studiu de impact. Banca Națională a României avertizează că sistemul bancar va fi îngenunchiat de noile prevederi gândite de Eugen Teodorovici.

O scrisoare transmisă Ministerului Finanțelor, semnată de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, fost vicepremier și ministru de finanțe susținut de PSD, arată că sistemul bancar va pierde 680 de milioane de lei în acest an şi – atenție! – 3,4 miliarde de lei anul viitor.

Potrivit documentului, citat de Hotnews, doar patru bănci vor încheia 2019 pe profit. Mai mult, numărul băncilor profitabile se va reduce la două în 2020.

Și nu sunt singurele vești proaste. Există riscul ca unele bănci să nu mai îndeplinească cerinţele de solvabilitate: nouă în 2019 şi 14 în 2020. Practic, acţionarii acestor bănci ar trebui să vină cu bani de acasă.

Analiștii nu exlud o reducere a dobânzii-cheie în 2019. Motivul: frânarea economiei

Unii analiști nu exclud scenariul în care BNR va tăia dobânda-cheie pe parcursul acestui an, în condițiile în care creșterea economică ar putea încetini sub 3%.

”Pentru 2019 incertitudinile sunt extrem de mari, mai ales în ce privește creșterea economică, existând riscul unei încetiniri mult sub 3%, mai ales în condițiile în care creditarea populației ar urmă să fie îngrădită de diversele măsuri administrative și fiscale luate la fínele anului trecut și apetitul pentru investiții, mai ales din partea companiilor străine, s-ar putea să piară datorită incertitudinilor privind politicile economice ale guvernului. Dacă avem o creștere mai slabă și mai avem și acele plafonări de prețuri la energie, perspectivele inflației sunt mai echilibrate, în sensul că față de prognoza anterioară a BNR riscurile sunt în ambele sensuri, de aceea e prematur cred că BNR să facă un pas decisiv în sensul întăririi condițiilor monetare. Dimpotrivă, nu m-aș mira dacă ne-am afla în situația ca banca centrală să aibă în vedere pe parcursul anului și eventuale reduceri de rată a dobânzii, asta dacă vom avea o conjunctură externă caracterizată de slăbirea accentuată a elanului ciclic al economiei globale”, a explicat Horia Braun, economistul-șef al BCR pentru HotNews.ro.

Scenariul de bază al BCR e deocamdată unul de dobândă de polítică monetară neschimbată pe parcursul acestui an, dar „riscurile sunt la cotele cele mai ridicate de după criza financiară”.

 

Articolul precedentFinanţele s-au împrumutat, luni, cu 400 de milioane de lei. Ţinta este 3,2 miliarde
Articolul următorCe salarii le plătește Lidl angajaților din regiunea Moldova