Cea mai generoasă creștere de buget din acest an este în grădina Guvernului, unde Secretariatul General condus de fostul judecător CCR Toni Greblă și aflat sub influența consilierului economic Darius Vâlcov. 

 

Comisiile parlamentare reunite pentru administraţie publică au avizat favorabil, luni, bugetul Secretariatului General al Guvernului (SGG) pe 2019, cu respingerea în bloc a amendamentelor formulate, cu 17 voturi „pentru”, opt „împotrivă” şi două abţineri.

În proiectul de buget este stipulată la SGG suma de 2.230.939.000 de lei, în creştere cu 65,01% faţă execuţia preliminată în 2018.

„Eu consider că proiectul propus pentru Secretariatul General al Guvernului şi instituţiile şi autorităţile în subordinea acestuia corespunde în linii generale cu ceea ce fiecare instituţie şi autoritate şi-a propus şi în conformitate cu programul de guvernare. S-a avut în vedere o creştere care, la prima vedere, pare însemnată, dar ea a fost determinată de mai mulţi factori. Un prim factor l-a reprezentat creşterea salariilor, astfel încât influenţa în bugetul consolidat al SGG e evidentă”, a declarat secretarul general al Guvernului, Toni Greblă.

Potrivit acestuia, o a doua cauză o reprezintă faptul că în primele şase luni ale anului, România exercită Preşedinţia Consiliului UE, astfel încât e o cheltuială „destul de mare”, având în vedere că, în această perioadă, vor fi organizate peste 250 de reuniuni, dintre care unele sunt la un nivel înalt sau la cel mai înalt nivel, cum este summitul de la Sibiu, care va fi organizat din bugetul SGG.

„În sfârşit, cheltuielile de capital au mai crescut din nouă motive – anumite săli au trebuit să fie pregătite (…) pentru acest eveniment foarte important în viaţa României, iar pe de altă parte avem instituţii nou-înfiinţate, motiv pentru care a trebuit constituit pentru prima dată fondul de salarii şi, de asemenea, a trebuit să existe la cheltuieli de capital o anume sumă pentru dotarea acestor instituţii cu minimul necesar. Toate instituţiile, autorităţile şi toate subcapitolele bugetului consolidat al SGG au cunoscut o creştere”, a adăugat Greblă.

Articolul precedentRomânia visează la 180 de kilometri noi de autostrăzi în 2019!
Articolul următorBERD, avertisment pentru Guvern în legătură cu taxele bancare