Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au crescut cu 1,4% în zona euro şi în Uniunea Europeană în iunie, comparativ cu luna precedentă, iar Danemarca, Estonia, Letonia şi România au raportat cel mai semnificativ avans în rândul celor 27 de state membre UE, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres.

În mai, preţurile producţiei industriale au crescut cu 1,3% în zona euro şi cu 1,4% în Uniunea Europeană, comparativ cu luna precedentă.

Cele mai mari creşteri din UE ale preţurilor producţiei industriale în iunie, comparativ cu luna precedentă, au fost în Danemarca (5,1%), Estonia (4,6%), Letonia (3,1%) şi România (2,6%), singura scădere fiind în Irlanda (minus 0,3%).

Conform datelor Eurostat, preţurile producţiei industriale au crescut cu 10,2% în zona euro şi cu 10,3% în UE în iunie, comparativ cu perioada similară din 2020.

Toate statele au raportat creşteri anuale ale preţurilor producţiei industriale în iunie, cele mai semnificative fiind în Irlanda (42,5%), Belgia (20,7%) şi Danemarca (19,1%), România a raportat un avans anual de 12,3% în iunie, faţă de o expansiune de 10,4% în mai.

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentFoto+VIDEO: Lucrările la Podul suspendat peste Dunăre avansează pe zi ce trece
Articolul următorPrimele state membre UE care au primit banii din PNRR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau