Persoanele care au cumpărat titluri de stat destinate populației vor putea să le răscumpere înaintea termenului de scadență și să le vândă altor persoane, conform unei decizii pregătite de Ministerul Finanțelor.

Titlurile de stat cumpărate în iulie direct de populație, prin programul Tezaur, nu pot fi în prezent răscumpărate înainte de scadență și sunt netransferabile. Profit.ro a anunțat săptămâna trecută că Finanțele pregătesc astfel de facilități, pentru a crește atractivitatea programului de împrumut direct de la populație. Cei care vor răscumpăra titlurile înainte de termen vor pierde, însă, dobânda primită până la acel moment de la stat.

Răscumpărarea înainte de scadență a acestor titluri de stat va fi derulată la valoarea nominală, dar cu deducerea cheltuielilor aferente, astfel că valoarea dobânzilor deja încasate de cumpărător va fi scăzută din suma care va fi restituită. Lipsa posibilităților de a răscumpăra anticipat este un factor care a redus atractivitatea pentru populație a acestor titluri de stat.

„În urma analizei rezultatelor primei emisiuni de titluri de stat destinate populației care a fost vândută prin intermediul Trezoreriei și oficiilor poștale ale Poștei Române, a rezultat necesitatea flexibilizării caracteristicilor acestor titluri de stat, astfel încât să poată fi acordată posibilitatea persoanelor fizice să răscumpere titlurile de stat deținute și/sau să transfere dreptul de proprietate asupra acestor titluri către un alt investitor persoană fizică, înainte de scadența acestora, pentru toate emisiunile de titluri de stat destinate populației efectuate în cadrul programului Tezaur. Cheltuielile aferente, cum ar fi cele cu dobânzile deja plătite de Ministerul Finanțelor Publice până la data răscumpărării anticipate, se vor deduce din valoarea nominală răscumpărată”, potrivit Ministerului Finanțelor.

Articolul precedentBIRD dă României un împrumut de 50 milioane euro
Articolul următorBASF a finalizat achiziția unui pachet de operațiuni agro de la Bayer

Comments are closed.