Cum vor crește pensiile chiar și cu 50% după noua lege. Șeful Casei de Pensii a dat exemple concrete

Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat cum se vor recalcula pensiile, după noua lege, începând de anul viitor. Potrivit acestuia, vor fi două creșteri, de care vor beneficia aproximativ 5 milioane de pensionari.

Prima majorare va însemna un spor de 13,8%, a declarat șeful CNPP, la un post TV, iar a doua creștere a pensiilor o să vină anul viitor prin recalculare.

De exemplu, un bărbat cu un stagiu de cotizare contributiv de 31 de ani, 6 luni și 23 de zile, cu 17 puncte realizate, va avea 20,67 puncte realizate după noua lege și o creștere a pensiei de 51,17%, astfel că va ajunge la o pensie de 1.675 de lei/lună, scrie BZI.

„Pe noua formulă avem această creștere pentru că, de la cele 17 puncte aflate, se vor mai câștiga în jur de 3,62 puncte. Este vorba despre acele puncte de stabilitate, pe care noi le-am prevăzut în acest proiect de lege, adică punctele bonus. Pentru că noi încercăm să încurajăm contributivitatea, încercăm să prelungim viața activă în muncă și pentru această chestiune venim cu punctele stimulative pentru care oamenii vor fi avantajați la calculul pensiei”, a mai spus șeful Casei de Pensii.

”Românii vor primi 0,25 de puncte pentru fiecare an ce trece de 25 de ani vechime, 0,75 de puncte pentru cei care muncesc peste 30 de ani, iar ce este peste 35 de ani beneficiază chiar de un punct suplimentar pentru fiecare an cotizat. Și atunci vedeți că avem o creștere spectaculoasă cu data de 1 septembrie 2024, respectiv cu 51,17%. Se poate observa că, dacă rămâneam la creșterea de la 1 ianuarie, bărbatul nostru rămânea tot în indemnizația socială minimă, dar cu această nouă formulă de calcul crește foarte mult pensia”, a explicat Daniel Baciu.

Un alt exemplu, o femeie, tehnolog utilaje, cu un stadiu de cotizare contributiv de 30 de ani 9 luni și 7 zile, cu puncte realizate 27,83, după noua lege a pensiilor, va avea un număr de puncte realizate de 30,89.

”Așa cum am mai spus, cu data de 1 ianuarie, beneficiază de această creștere de 13,8, de care beneficiază toți pensionarii în plată, iar după recalculare pensia va ajunge la 2.503 lei. Și aici, la fel ca în celelălalt exemplu, avem aproape trei puncte suplimentare, puncte bonus, de aici apare diferența de la 27 la 31 de puncte aproape”, a mai spus Daniel Baciu la un post TV.

Un bărbat, profesor, cu stagiu de cotizare de 44 de ani, 8 luni și 22 de zile, cu 91 de puncte realizate: pensia va ajunge la 7.471 de lei/lună la 1 ianuarie 2024, iar de la 1 septembrie va ajunge la 8.216 lei/lună. Noua pensie va fi mai mare cu 25,18% decât cea actuală.

Articolul precedentLEGEA PENSIILOR. Românii vor primi bonusuri în funcție de stagiul de cotizare – Cât este suplimentul
Articolul următorPrimăria Capitalei n-a aprobat bugetul STB. Salariile angajaților, în pericol