Proprietarii Telekom România, nemții și grecii de la Deutsche Telekom/OTE, se află într-un proces avansat de vânzare a pachetului de acțiuni deținut în România, tranzacție care ar fi de interes strategic pentru statul român.

 

‘Statul român are drept de preemțiune timp de un an de zile, în cazul în care DT/OTE ar decide să-și vândă pachetul majoritar de acțiuni deținut la fostul Romtelecom’, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate discuțiilor care au avut loc miercuri, 25 septembrie la Ministerul Comunicațiilor.

Oficiali din ministerele de Comunicații, Justiție, Finanțe, Consiliul Concurenței, SRI și SIE au fost convocați pentru analiza și asistarea în procesul avansat de vânzare de către Deutsche Telekom/OTE a operațiunilor din România.

Conform Hotnews, grupul elen OTE (controlat de germanii de la Deutsche Telekom – care dețin 46% din acțiuni) ar fi agreat să-și vândă pachetul majoritar de 54,01% din acțiuni deținut la Telekom România Communications (fostul Romtelecom) către Orange.

Statul român, prin Ministerul Comunicațiilor, este acționar minoritar la fostul Romtelecom cu 45,99% din acțiuni și are drept de preemțiune în caz de vânzarea a pachetului majoritar.

Mai mult, Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) deține 30% din acțiunile Telekom România Mobile Communications (fostul Cosmote). Asta înseamnă că, în mod indirect, statul român este acționar și la fostul Cosmote.

Discuțiile DT/OTE sunt avansate pentru vânzarea operațiunilor fixe (Romtelecom), nu și a celor mobile (Cosmote).

Articolul precedentANAF vrea să angajeze tineri, pe care ulterior să-i specializeze, pentru că este mai ieftin
Articolul următorProbleme pentru Tesla și Elon Musk pe bursa de la New York