JOSE LUIS MAGANA / ASSOCIATED PRESS

Bursa- indicatorul cel mai sensibil al sănătății economiei americane este într-o revenire puternică după șocul COVID-19 din primăvară. Indicele Dow Jones a depășit, marți, valoarea de 27 000 puncte, față de 19 827 puncte, la preluarea mandatului de către Donald Trump. Adică o creștere de 36%

Indicele S&P 500, la rândul său, a evoluat la fel de spectaculos, de la 2271 puncte la inaugurarea mandatului actualului președinte până la peste 3300 puncte astăzi, având, așadar, un plus de 46%!

Pe ansamblu, economia americană a crescut în ultimii ani mult mai rapid decât orice altă economie mare din lumea occidentală (Japonia, Germania, Franța, Marea Britanie):

https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.KD.ZG?end=2019&locations=US-FR-DE-JP-GB&start=2015

La fel se poate spune și despre șomaj, indicator la care SUA au atins în timpul administrației Trump cel mai scăzut nivel de după război, nivel care este mai bun decât al lumii occidentale în ansamblu, dar încă ușor peste nivelul Germaniei sau Japoniei:

https://data.worldbank.org/indicator/SL.UEM.TOTL.ZS?end=2020&locations=US-GB-XC&start=2016

Rata de participare a forței de muncă a atins, înainte de pandemie, cel mai ridicat nivel de după criza din 2008:

https://www.epi.org/indicators/unemployment/

Iar trei sferturi dintre americanii care lucrează nu se aflau în căutarea unui loc de muncă (deci erau mulțumiți), atingând cel mai înalt nivel al acestui indicator de când se calculează :

https://www.epi.org/indicators/unemployment/

Și, în plus America se reface extrem de rapid și spectaculos după căderea cauzată de pandemie, Pib-ul crescând cu peste 33% în trimestrul III (ritm anualizat), după o cădere de 31,4% pe trimestrul II:

https://www.bea.gov/sites/default/files/2020-10/gdp3q20_adv.pdf

Cel mai relevant indicator, care măsoară apetitul crescând pentru consum al americanilor, este ponderea economiilor în totalul veniturilor populației. Astfel, americanii au economisit doar 15,8% din venituri în trimestrul III față de 25,7% în trimestrul II.

Concluzia? America după Trump este o economie mai mare, mai sigură, mai optimistă și care continuă să determine mersul economiei globale.

Articolul precedentUn român din cinci este angajat la stat
Articolul următorBĂTĂLIA PENTRU AMERICA la Realitatea Plus și realitatea.net. Biden pleacă favorit, Trump are o șansă din zece