Democratul Joe Biden este favorit în confruntarea cu republicanul Donald Trump pentru președinția Statelor Unite ale Americii, potrivit centralizării făcute de FiveThirtyEight.com, unul dintre cele mai cunoscute site-uri de sondaje și date statistice.

Potrivit acesteia, Biden ar avea 9 șanse din 10 de a câștiga, iar democrații ar avea 3 șanse din 4 de a recâștiga majoritatea în Senat și, cel mai probabil, și-o vor păstra sau chiar întări în Camera Reprezentanților.

Imagine

sursă: FiveThirtyEight.com

Pe ansamblu, democrații au 72% șanse să câștige tot, atât fotoliul de la Casa Albă, cât și majoritatea în Senat.

În ceea ce privește votul pentru alegerea celui de-al 46-lea președinte american, deși Joe Biden are prima șansă, este puțin probabil ca datele centralizate până la finalul zilei electorale să fie suficient de consistente, mai ales în condițiile speciale impuse de pandemie, pentru a indica victoria vreunuia dintre candidați, adică atingerea numărului de 270 de electori.

Analiza comparativă cu precedenta confruntare prezidențială, Donald Trump – Hillary Clinton, din 2016, arată faptul că Joe Biden stă mai bine la toate capitolele față de precendetul competitor democrat, potrivit FiveThirtyEight.com.

Avansul său în statele cheie este mai mare decât al lui Clinton, în urmă cu 4 ani, iar la nivel național este aproape dublu.

În plus,o serie de elemente dinamcie care au făcut posibilă victoria lui Trump în 2016 lipsesc acum. Sunt mult mai puțini alegători indeciși, doar 4,8% , față de 12,5% în urmă cu patru ani, iar sondajele au fost considerabil mai stabile. Nu în ultimul rând, ultimele zile ale campaniei nu au mai adus dezvăluri care să afecteze major percepția asupra vreunuia dintre candidați, așa cum s-a întâmplat în 2016, cu scandalul mail-urilor private trimise de Hillary Clinton de pe adresa oficială de secretar de stat.

Articolul precedentBĂTĂLIA PENTRU AMERICA la Realitatea Plus și realitatea.net. Cum arată America după patru ani cu Trump
Articolul următorCât de „americană” este economia românească