Companiile Horizon Energy din Ungaria şi TDE Services din SUA au descoperit cel mai mare câmp petrolifer din Ungaria din ultimii 30 de ani. Descoperirea vine chiar într-o perioadă în care Budapesta îşi cântăreşte opţiunile în domeniul energetic, scrie Deutsche Welle.

 

 

Piaţa petrolieră mondială de-abia a luat în seamă anunţul privind descoperirea, însă aceasta îi conferă Budapestei un instrument în plus în cadrul politicii energetic şi îi oferă posibilitatea să-şi reducă dependenţa de petrolul rusesc.

Cantitatea de ţiţei care poate fi extrasă este aşteptată să permită producerea a 11.000 de barili pe zi, cu 6.000 de barili deja extraşi din zonă în acest an, iar cifra finală ar putea fi chiar mai mare, potrivit ZF.

Extinderea capacităţii este aşteptată în a doua fază de dezvoltare, o creştere până la 15.000 de barili pe zi fiind posibilă, susţine compania. Aceasta ar depăşi producţia medie a monopolului din sectorul ungar al petrolului şi gazelor, MOL.

Deşi descoperirea este una majoră, cele două cifre combinate acoperă sub o zecime din consumul total al Ungariei, ţara importând petrol din Rusia prin intermediul conductei Drujba. Petrolul rusesc îşi va menţine probabil poziţia dominantă până la lansarea noii strategii a Budapestei privind mixul energetic.

Strategia Ungariei din sectorul energetic este bazată pe doi piloni: energia nucleară şi cea regenerabilă. Cele patru blocuri ale singurei centrale nucleare a ţării au o capacitate combinată de 2.000 MW. Ungaria este în curs de a extinde centrala de la Paks cu două noi blocuri, de 1.200 MW fiecare.

Articolul precedentSe simplifică cererile de finanţare pentru fonduri UE
Articolul următorBNR lansează o monedă de argint