Culisele statului paralel | Cum a fost CĂPUȘATĂ compania Transgaz – legăturile cu Grupul de la Monaco și foști ofițeri ai SRI. Ziariști, plătiți să asigure liniștea șefilor

Realitatea Plus continuă dezvăluirile incendiare, la ”Culisele statului paralel”. Vineri, Anca Alexandrescu a vorbit despre cum a fost căpușată compania Transgaz de rude și prieteni ale unor personaje importante. Aflați cum a ajuns operatorul de transport de gaze, cu un profit de peste 200 de milioane de euro, pe mâna foștilor ofițeri SRI. 

Transgaz, operatorul român pentru transportul gazelor, s-a transformat într-o rețea de rude și foști ofițeri de informații. Cei mai apropiați oameni din jurul lui Ion Sterian, directorul general al Transgaz, sunt foști ofițeri din serviciile secrete, rude sau rude ale rudelor. Pe listă se numără Marius Stoica – fost general SRI, consilierul directorului-general, Alexandru Iuga – fost general SRI, directorul de la Aprovizionare și Transport, Cezar Aurelian Țolescu – fost ofițer superior al SRI, șef de serviciu. Și soția lui, Geanina Elena Țolescu este fost ofițer SRI la Direcția de contraspionaj radio, și acum ocupă funcția de șef al Serviciului Financiar. Fostul șef al Poliției de Frontieră, chestorul Nelu Pop, este consilierul directorului-general. Dumitru Buleandră, fost ofițer UM 0215, este angajat la IT, iar Viorel Ciprian Achim este fost ofițer SRI și ocupă funcția de Șef al Serviciu Mediu, Protecție și Securitate la Transgaz. 

Nu doar ofițerii serviciilor secrete și-au găsit locuri călduțe în Transgaz, potrivit datelor obținute de G4media și publicate anul trecut. Rude ale șefilor, rude ale politicienilor, foști parteneri de afaceri sau vecini sunt pe lista angajaților.

Soția lui Daniel Chițoiu, lider ALDE, fost deputat și fost ministru al economiei, lucrează la Resurse Umane. Lista continuă cu Cornel Rizea, nepotul directorului general. El este angajat ca inginer, dar lucrează ca șofer. La fel și Mihai Vasile, șoferul directorului general. El este angajat în structura care se ocupă de conducta BRUA. Emilia Costin este nepoata directorului Ion Sterian și ocupă funcția de Șef Birou Verificare și Monitorizare Achiziții. O altă prezență interesantă este Veronica Viscopoleanu. Ea a fost asociată cu Domnița Sterian soția directorului, iar acum este consilier al directorului-general. Chiar și fiica unui ospătar de la Club Floreasca la care servesc masa membrii conducerii Transgaz și-a făcut loc în compania de stat. 

În 2019 presa dezvăluia că Transgaz Mediaș SA, societate unde unul dintre directori este fratele Laurei Codruța Kovesi, i-a acordat un contract 30 milioane de euro prin licitație firmei SUTECH tot din Mediaș. Evenimentul Zilei a publicat atunci un articol în care susținea că soția fratelui Laurei Codruța Kovesi, Adriana Lascu, lucrează chiar la firma care a câștigat această licitație.

În plus, Sergiu Lascu, fratele fostei șefe DNA, a fost implicat și în celebrul dosar Transgaz. Ancheta a început în 2014, după ce Corpul de control al premierului Victor Ponta a sesizat parchetul anticorupție privind comiterea unor posibile fapte de corupție la această companie. Dosarul a fost în cele din urmă clasat. După aproximativ trei ani de anchetă, timp în care nu s-a depasit faza in rem, DNA–Alba Iulia a decis clasarea cauzei, potrivit luju.ro.

În 2011, Emil Boc, premierul de atunci, s-a opus privatizării Romgaz şi Transgaz. El a declarat că va accepta doar vânzarea unor pachete minoritare. Principalul argument invocat este pierderea controlului statului asupra unui domeniu strategic şi implicit asupra preţului gazelor la consumator. Cu doar o săptămână înainte, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gittenstein, avertiza într-o declaraţie deosebit de dură asupra nevoii de a privatiza domeniul energetic, condus de oameni lipsiţi de experienţă, apropiaţi de mediul politic.

Doi ani mai târziu aflam că statul a transferat întreg pachetul de 15% din acțiunile Transgaz contra sumei de 315 milioane de lei. Statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 58,5% din acţiunile Transgaz, iar restul sunt tranzacţionate pe bursă.
De-a lungul timpului au fost și suspiciuni de achiziții trucate la Transgaz, care au determinat Consiliul Concurenței să meargă în inspecție la 13 companii bănuite că s-ar fi înțeles în privința ofertelor.

Companiile au fost suspectate că ar fi participat în 2011 cu oferte false la zece licitații organizate de firma de trasport gaze naturale. Miza era atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale și lucrări de modernizare și întreținere a instalațiilor, în valoare totală de aproximativ 8 milioane de euro.

În 2012, Consiliul Concurenței a amendat patru din cele 13 societăți investigate, respectiv Condmag Braşov, Inspet Ploieşti, Moldocor Piatra Neamţ şi TMUCB, cu 5,6 milioane de euro, pentru trucarea unor licitații din anul 2009. Moldocor și TMUCB au fost penalizate cu încă 3 milioane de euro într-un alt caz în care ar fi corelat ofertele financiare într-o licitație desfășurată doi ani mai târziu. Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a precizat atunci că această procedură a determinat creșterea prețului de achiziție pentru Transgaz.

Și compania care deţine monopolul transportului de gaze naturale în România a fost sancţionată la finalul anului trecut de către Consiliul Concurenţei cu o amendă de aproape 35 de milioane de lei. Motivul? Denaturarea procesului competitiv în cadrul a opt proceduri de achiziţie publică organizate în 2011.

România și Ungaria consumă aproximativ aceeași cantitate de gaze naturale. Numai că țara vecină are aproximativ jumătate din populația României, iar Produsul Intern Brut al României este cu 64% mai mare decât al Ungariei.
România ar trebui să fie țara cel mai puțin dependentă de importurile de gaze naturale. Specialiștii spun că ar trebui să avem trei mari priorități pentru utilizarea gazelor din Marea Neagră.

Este vorba despre înlocuirea centralelor electrice pe cărbune cu unele pe gaze, extinderea rețelelor de alimentare cu gaze și valorificarea superioară a gazelor prin redeschiderea capacităților petrochimice. 

În ultimii ani, Transgaz a lucrat la cel mai ambițios proiect de transport de gaze naturale – gazoductul BRUA. După finalizare, gazoductul va traversa Bulgaria, România, Ungaria și Austria. Potrivit reprezentanților Trangaz, în luna martie a anului trecut, proiectul era realizat în proporție de 85 la sută, iar, la nivel național, în ultimii patru ani s-au construit peste 400 de kilometri de conducte de transport gaz. Potrivit estimărilor, gazoductul BRUA ar fi trebuit să fie gata la finalul anului trecut. Investițiile în infrastructură conduc automat și la beneficii pentru consumatorii casnici care ar putea cumpăra gaz mai ieftin. Prin lucrările Transgaz, Republica Moldova ar urma să fie conectată cu piața Europeană.

De altfel, În 2018, Transgaz a cumpărat o companie din Republica Moldova. Înființată în 2014, Vestmoldtransgaz deținea și administra rețeaua de conducte de gaze din vestul Moldovei și oferea servicii de transport gaze naturale vecinilor de peste Prut.
Directorul Transgaz, Ion Sterian a anunţat la acea vreme că se va asigura infrastructura de transport pentru ca Republica Moldova să fie alimentată şi din alte surse. Potrivit informaţiilor din presă, preţul pe care Transgaz l-a plătit a fost de 8,8 mil. euro, condiţia pusă în această licitaţie fiind realizarea unei investiţii de 93 de milioane de euro pentru o conductă de peste 100 de kilometri care să lege Ungheniul de Chişinău. La jumătatea anului trecut, Ludovic Orban, premierul de atunci, anunța că a fost finalizat și gazoductul Ungheni – Chişinău. Acesta a susținut că va exista posibilitatea furnizării de gaze din România în Republica Moldova.

În aceeași perioadă, Transgaz a fost interesată să cumpere compania din Grecia care se ocupă de transportul de gaze. Până la urmă, autoritățile elene au acceptat oferta depusă de consorțiul format din Snam, Enagas Internacional și Fluxys pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni la transportatorul național de gaze naturale DESFA. Achiziția era însă destul de importantă pentru țara noastră pentru că ar fi permis Transgaz și României să-și sporească și să-și consolideze rolul în dezvoltarea coridorului vertical integrat nord-sud de transport al gazelor naturale. Acesta pleacă de la bogatele zăcăminte din regiunea Mării Caspice și ajunge până în Europa Centrală. Snam, Enagas și Fluxys au oferit 535 milioane de euro pentru cumpărarea unui pachet de 66% la compania greacă de la Hellenic Petroleum și HDRAF, autoritatea elenă din domeniul privatizării.

Transgaz, operatorul tehnic care asigură transportul a 90% din gazele naturale consumate în România, a încheiat primele nouă luni din 2020 cu un profit net de 224,7 milioane de lei, în scădere cu 9% faţă de perioada similară din 2019. 

 
Articolul precedentSondaj la nivel mondial: aproape două treimi din angajați lucrează de acasă
Articolul următorRealitatea Media, precizări de presă

815 COMENTARII

 1. I appreciate, lead to I discovered exactly what I used to be taking a look
  for. You have ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a great day.
  Bye

 2. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a video game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these Second Life websites and blogs

 3. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl authors and blogs

 4. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these Second Life articles and blogs

 5. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these Second Life websites and blogs

 6. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life authors and blogs

 7. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these sl authors and blogs

 8. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these sl articles and blogs

 9. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl websites and blogs

 10. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these Second Life authors and blogs

 11. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these second life websites and blogs

 12. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a video game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life websites and blogs

 13. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl authors and blogs

 14. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a video game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these Second Life authors and blogs

 15. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life articles and blogs

 16. Howdy would you mind sharing which blog platform you’re using? I’m looking to start my own blog soon but I’m having a tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!|

 17. For most up-to-date news you have to pay a quick visit the web and on the web I found this website as a most excellent site for latest updates.|

 18. Cмотреть serial онлайн, Озвучка – Перевод Amedia, лостфильм, AlexFilm, BaibaKoTV Игра в кальмара 2 сезон 1 серия Проект «Анна Николаевна», Нормальные люди, Половое воспитание / Сексуальное просвещение, Тень и Кость, Звоните ДиКаприо!, Энн – все серии, все сезоны.

 19. I’m truly enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Superb work!|

 20. I do trust all the concepts you have introduced to your post. They’re very convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are too short for newbies. May you please extend them a bit from subsequent time? Thanks for the post.|

 21. I really like what you guys are up too. This sort of clever work and exposure! Keep up the amazing works guys I’ve included you guys to blogroll.|

 22. It’s nearly impossible to find experienced people on this subject, however, you seem like you know what you’re talking about! Thanks|

 23. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.|

 24. I’m excited to uncover this web site. I want to to thank you for ones time for this particularly wonderful read!! I definitely appreciated every little bit of it and i also have you book-marked to look at new information on your web site.|

 25. Howdy! This article could not be written much better! Reading through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I am going to send this information to him. Fairly certain he’ll have a very good read. Thank you for sharing!|

 26. After looking over a handful of the blog posts on your
  site, I honestly like your technique of blogging.
  I saved it to my bookmark website list and will be checking back soon. Take a look at my web
  site as well and tell me what you think.

 27. Pretty section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.|

 28. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me.|

 29. Heya this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!|

 30. Hello! I simply wish to offer you a big thumbs up for the excellent information you have got here on this post. I will be returning to your blog for more soon.|

 31. Greate pieces. Keep posting such kind of info on your blog.
  Im really impressed by your blog.
  Hey there, You’ve performed a great job. I will certainly digg it and for
  my part suggest to my friends. I’m confident they’ll be
  benefited from this web site.

 32. Hi! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this page to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!|

 33. 台中不乏酒吧,因此我們收集了市內各種風格、街區、氛圍和特色的頂級飲品。從帶有地下酒吧氛圍的隱藏雞尾酒酒廊,到提供您在街角找不到的精釀啤酒的當地酒吧,我們的台中特色酒吧指南是您在鎮上度過有趣夜晚的不二之選。

 34. I’m truly enjoying the design and layout of your blog.

  It’s a very easy on the eyes which makes it much
  more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme?
  Outstanding work!

 35. Excellent post. I was checking continuously this blog and I
  am impressed! Extremely useful info specifically the last part 🙂 I care for such info a
  lot. I was looking for this certain information for a long time.
  Thank you and best of luck.

 36. If you are going for most excellent contents like I do, only pay a visit this website every day as it offers quality contents, thanks|

 37. I am really impressed with your writing skills as smartly as with the structure in your blog. Is that this a paid theme or did you customize it your self? Anyway keep up the nice high quality writing, it’s rare to peer a nice blog like this one today..|

 38. Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get actually loved
  account your blog posts. Any way I’ll be subscribing for your augment and even I fulfillment you access persistently fast.

 39. Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.|

 40. I’m not sure where you’re getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for magnificent info I was looking for this info for my mission.|

 41. Hi! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no back up. Do you have any solutions to prevent hackers?|

 42. Its not my first time to pay a quick visit this web site, i am browsing this website dailly and take good facts from here
  daily.

 43. I am no longer sure where you’re getting your info, but great topic.
  I must spend a while learning much more or working out more.
  Thanks for excellent information I used to be searching for
  this info for my mission.

 44. Hi there, for all time i used to check webpage posts here early in the daylight, because i love to gain knowledge of more and more.|

 45. Hi, I do believe this is a great website. I stumbledupon it 😉 I will return once again since I bookmarked it.

  Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue
  to help other people.

 46. If some one wishes to be updated with hottest technologies therefore he must be go to see this site and be
  up to date all the time.

 47. Thank you for some other informative blog. Where else could I am getting that kind of info written in such a perfect means? I have a challenge that I’m just now working on, and I’ve been on the glance out for such information.|

 48. I think this is one of the most vital information for me. And i am glad reading your article. But wanna remark on few general things, The site style is great, the articles is really great : D. Good job, cheers|

 49. Pretty section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I get
  in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to
  your augment and even I achievement you access consistently fast.

  Here is my web site … Entertainment

 50. I like the valuable info you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here frequently. I’m quite certain I’ll learn many new stuff right here! Best of luck for the next!|

 51. For the reason that the admin of this web page is working, no question very quickly
  it will be renowned, due to its quality contents.

 52. Heya i’m for the primary time here. I found this board and I find It truly helpful & it helped me out a lot. I am hoping to offer something back and aid others like you helped me.|

 53. Hi there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions? Many thanks|

 54. Someone necessarily help to make critically posts I might state. This is the very first time I frequented your web page and to this point? I surprised with the analysis you made to make this actual publish extraordinary. Wonderful process!|

 55. Wonderful work! That is the type of info that are supposed to be shared around the web. Disgrace on the seek engines for now not positioning this post higher! Come on over and talk over with my web site . Thank you =)|

 56. Hi! I simply wish to give you a big thumbs up for the great info you have got right here on this post. I am coming back to your web site for more soon.|

 57. hello!,I like your writing so a lot! share we be in contact extra about your post on AOL? I need a specialist in this area to solve my problem. Maybe that’s you! Taking a look ahead to look you. |

 58. I have read so many articles concerning the blogger lovers except this piece of writing is truly a fastidious piece of writing, keep it up.|

 59. Hi there! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 3gs! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Keep up the outstanding work!|

 60. Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any tips and hints for rookie blog writers? I’d certainly appreciate it.|

 61. Hi there would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m looking to start my own blog soon but I’m having a hard time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!|

 62. Hi there! I could have sworn I’ve been to this blog before but after going through some of the articles I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely delighted I discovered it and I’ll be bookmarking it and checking back often!|

 63. Nice post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon everyday. It’s always helpful to read articles from other writers and use something from their web sites. |

 64. Hey there! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.|

 65. I’m very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 66. I think the admin of this web site is truly working hard in support of his web page, for the reason that here every information is quality based material.|

 67. Thanks for the auspicious writeup. It in reality was once a entertainment account it. Look advanced to more brought agreeable from you! However, how can we keep up a correspondence?|

 68. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you helped me.|

 69. Howdy! I simply would like to give you a big thumbs up for the excellent info you have here on this post. I’ll be coming back to your web site for more soon.|

 70. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!|

 71. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how can we communicate?|

 72. Every weekend i used to visit this web site, for the reason that i wish for enjoyment, since this this website conations really fastidious funny data too.|

 73. Spot on with this write-up, I truly assume this website needs far more consideration. I’ll most likely be once more to read rather more, thanks for that info.

 74. Greetings from Los angeles! I’m bored at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch break. I really like the information you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how fast your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, superb site!|

 75. Wow that was unusual. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say fantastic blog!

 76. Great web site. Lots of helpful information here. I am sending it to a few pals ans additionally sharing in delicious. And certainly, thank you on your effort!|

 77. Вечер с Владимиром Соловьевым Вечер с Владимиром Соловьевым Вечер с Владимиром Соловьевым

  7309321168585128440731311857937957 75509265753994852618341120787813937 35052131872708585606419144702413297
  6023295 2509648 3879151 1776961 761950 6923069 5181607 2531281 6121233 3566423 7135720 3607353 6062008 6254578 6428848
  3965145 508064 7729798 9880319 769363 8099104 2800655 7026872 6674514 4507537 9264384 1617574 1697323 3639783 3340694

 78. excellent issues altogether, you simply received a logo new reader. What might you suggest about your publish that you made some days in the past? Any certain?|

 79. Hmm it appears like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any suggestions for novice blog writers? I’d certainly appreciate it.|

 80. I think this is one of the most vital info for me. And i’m glad reading your article. But should remark on few general things, The website style is wonderful, the articles is really great : D. Good job, cheers|

 81. I was suggested this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You’re amazing! Thanks!|

 82. You have made some decent points there. I looked on the web to learn more about the issue and found most people will go along with your views on this web site.|

 83. Everything is very open with a clear description of the issues. It was truly informative. Your website is very useful. Thank you for sharing!|

 84. Excellent way of explaining, and pleasant piece of writing to obtain information on the topic of my presentation topic, which i am going to convey in academy.|

 85. Nice weblog here! Additionally your website rather a lot up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link in your host? I want my web site loaded up as fast as yours lol|

 86. Whoa! This blog looks just like my old one! It’s on a completely different topic but it has pretty much the same page layout and design. Great choice of colors!|

 87. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively useful and it has aided me out loads. I am hoping to give a contribution & aid different customers like its aided me. Great job.|

 88. I’m not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for magnificent info I was looking for this info for my mission.|

 89. Helpful info. Fortunate me I discovered your site accidentally, and I am surprised why this coincidence did not came about in advance! I bookmarked it.|

 90. I have read so many articles or reviews about the blogger lovers but this post is in fact a pleasant piece of writing, keep it up.|

 91. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you, However I am having difficulties with your RSS. I don’t understand why I can’t subscribe to it. Is there anyone else having identical RSS issues? Anyone who knows the solution can you kindly respond? Thanks!!|

 92. Your mode of telling the whole thing in this article is in fact nice, every one be able to without difficulty be aware of it, Thanks a lot.|

 93. It’s awesome to pay a quick visit this site and reading the views of all friends on the topic of this piece of writing, while I am also zealous of getting familiarity.|

 94. Please let me know if you’re looking for a writer for your site. You have some really great articles and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an e-mail if interested. Cheers!|

 95. I think that everything published made a lot of sense. However, what about this? what if you added a little content? I ain’t saying your content isn’t good., however suppose you added something that grabbed people’s attention? I mean BLOG_TITLE is a little boring. You should look at Yahoo’s home page and note how they create post headlines to grab people to click. You might try adding a video or a pic or two to get readers excited about what you’ve got to say. Just my opinion, it might make your website a little livelier.|

 96. Great work! This is the type of info that should be shared around the net. Disgrace on the seek engines for not positioning this put up upper! Come on over and visit my web site . Thanks =)|

 97. When some one searches for his essential thing, therefore he/she wishes to be available that in detail, thus that thing is maintained over here.|

 98. I’ve been browsing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.|

 99. I like the helpful info you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here regularly. I’m quite sure I will learn many new stuff right here! Good luck for the next!|

 100. I don’t know whether it’s just me or if everyone else experiencing problems with your blog. It appears like some of the text within your content are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them too? This may be a issue with my web browser because I’ve had this happen before. Cheers|

 101. I’m not sure where you’re getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for wonderful information I was looking for this information for my mission.|

 102. Hi there to every body, it’s my first pay a quick visit of this webpage; this website carries remarkable and really fine material for readers.|

 103. I don’t know whether it’s just me or if everyone else experiencing issues with your site. It seems like some of the written text in your posts are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them too? This could be a problem with my web browser because I’ve had this happen before. Many thanks|

 104. Hello there I am so grateful I found your weblog, I really found you by error, while I was browsing on Yahoo for something else, Anyways I am here now and would just like to say thanks a lot for a tremendous post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the minute but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the great job.|

 105. I was suggested this blog by means of my cousin. I am now not positive whether this submit is written by way of him as no one else recognize such special about my trouble. You are wonderful! Thanks!|

 106. Great post. I was checking constantly this weblog and I am inspired! Very helpful info specially the closing section 🙂 I deal with such info a lot. I used to be seeking this particular information for a very lengthy time. Thanks and good luck. |

 107. Excellent blog here! Also your website lots up very fast! What web host are you using? Can I am getting your affiliate hyperlink for your host? I desire my web site loaded up as quickly as yours lol|

 108. Wonderful goods from you, man. I’ve take into accout your stuff previous to and you are just extremely great. I actually like what you have received here, certainly like what you are saying and the best way wherein you assert it. You’re making it entertaining and you continue to care for to stay it smart. I can’t wait to read much more from you. That is actually a terrific site.|

 109. What’s up, for all time i used to check weblog posts here early in the break of day, for the reason that i love to learn more and more.|

 110. I believe everything said made a ton of sense. However, think about this, what if you added a little content? I am not saying your content isn’t solid, however what if you added something to possibly grab a person’s attention? I mean BLOG_TITLE is kinda vanilla. You might look at Yahoo’s front page and watch how they create news headlines to get people interested. You might try adding a video or a related picture or two to grab people interested about everything’ve got to say. In my opinion, it might bring your website a little livelier.|

 111. I was recommended this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You are wonderful! Thanks!|

 112. Currently it appears like Movable Type is the preferred blogging platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?|

 113. Excellent post. I used to be checking constantly this blog and I’m inspired! Very helpful information particularly the remaining part 🙂 I handle such information much. I was seeking this particular info for a long time. Thank you and good luck. |

 114. I do not even understand how I finished up here, however I thought this post was great. I do not realize who you are however definitely you are going to a famous blogger for those who aren’t already. Cheers!|

 115. Magnificent beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept|

 116. I’ve been exploring for a little for any high quality articles or blog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Studying this info So i am happy to show that I’ve an incredibly excellent uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I most without a doubt will make certain to do not put out of your mind this site and give it a look regularly.|

 117. Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I’m going to revisit yet again since i have saved as a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.|

 118. Having read this I believed it was really enlightening. I appreciate you spending some time and effort to put this article together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!|

 119. Wonderful article! That is the kind of information that are supposed to be shared around the web. Disgrace on Google for not positioning this put up upper! Come on over and talk over with my website . Thanks =)|

 120. Hey I am so delighted I found your weblog, I really found you by error, while I was looking on Askjeeve for something else, Regardless I am here now and would just like to say many thanks for a fantastic post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the minute but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the superb jo.|

 121. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively useful and it has aided me out loads. I hope to contribute & aid different customers like its aided me. Good job.|

 122. Definitely believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks|

 123. This design is steller! You definitely know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!|

 124. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you helped me.|

 125. It’s really a great and helpful piece of information. I am satisfied that you simply shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.|

 126. Hey there! I’ve been reading your weblog for a long time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Dallas Tx! Just wanted to say keep up the great job!|

 127. I’m impressed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s equally educative and amusing, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The issue is something that not enough men and women are speaking intelligently about. Now i’m very happy I found this during my search for something relating to this.|

 128. Hello my friend! I wish to say that this article is awesome, nice written and include approximately all important infos. I would like to peer extra posts like this .|

 129. hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical issues using this website, since I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective exciting content. Ensure that you update this again soon.|

 130. I like the helpful info you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here frequently. I am quite sure I’ll learn plenty of new stuff right here! Good luck for the next!|

 131. It’s actually very complicated in this busy life to listen news on Television, so I just use web for that reason, and get the hottest information.|

 132. Howdy! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this post to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!|

 133. My spouse and I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be just what I’m looking for. Would you offer guest writers to write content to suit your needs? I wouldn’t mind writing a post or elaborating on some of the subjects you write in relation to here. Again, awesome weblog!|

 134. Epaviste

  […]please take a look at the internet sites we follow, like this one, as it represents our picks from the web[…]

 135. I was very happy to uncover this page. I need to to thank you for ones time just for this wonderful read!! I definitely savored every part of it and i also have you book marked to see new things in your site.|

 136. Hi there! Would you mind if I share your blog with my zynga group? There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content. Please let me know. Thank you|

 137. Thank you for the auspicious writeup. It in reality was once a enjoyment account it. Glance complicated to more delivered agreeable from you! However, how could we keep up a correspondence?|

 138. Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely great. I actually like what you have acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible. I can not wait to read far more from you. This is really a tremendous web site.|

 139. Howdy! This article could not be written much better! Looking through this article reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I most certainly will forward this article to him. Fairly certain he will have a great read. Thank you for sharing!|

 140. constantly i used to read smaller content that also clear their motive, and that is also happening with this piece of writing which I am reading now.|

 141. Nice blog here! Also your website loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol|

 142. We stumbled over here coming from a different web address and thought I should check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to looking at your web page again.|

 143. I used to be suggested this blog via my cousin. I’m now not positive whether or not this submit is written via him as nobody else understand such targeted about my difficulty. You are amazing! Thank you!|

 144. Hmm it seems like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing. Do you have any suggestions for inexperienced blog writers? I’d certainly appreciate it.|

 145. When I originally left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I receive four emails with the same comment. There has to be a means you are able to remove me from that service? Thanks a lot!|

 146. Currently it appears like BlogEngine is the top blogging platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?|

 147. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!|

 148. Hola! I’ve been following your site for a long time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Huffman Texas! Just wanted to mention keep up the good job!|

 149. Hi there everyone, it’s my first pay a visit at this web site, and article is really fruitful designed for me, keep up posting these content.|

 150. Hi there! This blog post could not be written much better! Reading through this article reminds me of my previous roommate! He continually kept talking about this. I will send this post to him. Pretty sure he’ll have a good read. Thanks for sharing!|

 151. Kindness

  We Like To Honor Several Other World-wide-web Web-sites Around The Net, Even If They Aren’t Linked To Us, By Linking To Them. Below Are Some Webpages Worth Checking Out

 152. Wow, that’s what I was searching for, what a information! existing here at this webpage, thanks admin of this web page.|

 153. Right away I am going away to do my breakfast, once having my breakfast coming over again to read additional news.|

 154. When I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I receive 4 emails with the same comment. Perhaps there is a means you can remove me from that service? Thanks!|

 155. It is the best time to make some plans for the long run and it’s time to be happy. I have read this submit and if I could I desire to suggest you some fascinating issues or advice. Maybe you could write next articles relating to this article. I wish to learn more issues about it!|

 156. Hi just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same outcome.|

 157. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I have shared your web site in my social networks!|

 158. I used to be suggested this blog by means of my cousin. I’m now not sure whether or not this submit is written by means of him as nobody else know such targeted approximately my difficulty. You are wonderful! Thanks!|

 159. When someone writes an piece of writing he/she retains the thought of a user in his/her mind that how a user can understand it. Thus that’s why this piece of writing is perfect. Thanks!|

 160. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!|

 161. Ahaa, its fastidious conversation on the topic of this article at this place at this web site, I have read all that, so at this time me also commenting here.|

 162. Hi there, You’ve done a fantastic job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends. I am sure they’ll be benefited from this site.|

 163. Hello, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your blog site in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, excellent blog!|

 164. Howdy! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to give it a look. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Terrific blog and outstanding design and style.|

 165. Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have developed some nice procedures and we are looking to swap techniques with other folks, please shoot me an e-mail if interested.|

 166. I like the valuable information you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here frequently. I’m quite sure I will learn plenty of new stuff right here! Good luck for the next!|

 167. I’m not sure exactly why but this website is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.|

 168. Hey are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you require any html coding expertise to make your own blog? Any help would be really appreciated!|

 169. I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog like this one nowadays.|

 170. Hello, Neat post. There’s an issue with your site in web explorer, may check this? IE still is the marketplace leader and a good part of other people will pass over your great writing due to this problem.|

 171. I do not know whether it’s just me or if everyone else experiencing issues with your website. It seems like some of the text within your content are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them too? This may be a problem with my browser because I’ve had this happen before. Kudos|

 172. I was very happy to discover this website. I need to to thank you for your time for this fantastic read!! I definitely loved every little bit of it and I have you book marked to see new stuff in your blog.|

 173. Thank you a bunch for sharing this with all people you actually understand what you’re speaking about! Bookmarked. Please also seek advice from my site =). We may have a link alternate arrangement among us|

 174. Hello there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m absolutely enjoying your blog and look forward to new updates.|

 175. Wow that was strange. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say fantastic blog!|

 176. It’s nearly impossible to find educated people on this topic, but you seem like you know what you’re talking about! Thanks|

 177. Dispensary near me

  […]check below, are some completely unrelated internet sites to ours, nevertheless, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 178. Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too magnificent. I really like what you’ve acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it wise. I can’t wait to read much more from you. This is actually a tremendous web site.|

 179. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!|

 180. Thanks a bunch for sharing this with all of us you really recognize what you’re talking approximately! Bookmarked. Kindly also seek advice from my site =). We can have a hyperlink alternate arrangement between us|

 181. Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too wonderful. I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you’re stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible. I can’t wait to read much more from you. This is really a tremendous site.|

 182. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something enlightening to read?|

 183. When I initially commented I clicked the „Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Bless you!|

 184. Wow that was odd. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say fantastic blog!|

 185. magnificent submit, very informative. I ponder why the other specialists of this sector do not notice this. You should continue your writing. I am sure, you’ve a huge readers’ base already!|

 186. Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog web site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea|

 187. Hello! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.|

 188. Your style is really unique in comparison to other people I have read stuff from. I appreciate you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just book mark this web site.|

 189. I believe this is among the most significant information for me. And i’m satisfied studying your article. However wanna statement on few normal things, The website style is perfect, the articles is really great : D. Just right task, cheers|

 190. Asking questions are actually pleasant thing if you are not understanding something totally, except this article presents nice understanding yet.|

 191. Hey there, You’ve done an incredible job. I will definitely digg it and personally suggest to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this web site.|

 192. When I initially commented I clicked the „Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Bless you!|

 193. Thank you for some other fantastic article. Where else may anyone get that kind of info in such an ideal way of writing? I’ve a presentation next week, and I am at the search for such information.|

 194. We stumbled over here coming from a different web page and thought I should check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to exploring your web page yet again.|

 195. Please let me know if you’re looking for a article writer for your blog. You have some really good posts and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an e-mail if interested. Kudos!|

 196. fantastic put up, very informative. I ponder why the other experts of this sector do not realize this. You must continue your writing. I’m confident, you’ve a great readers’ base already!|

 197. Hi, i think that i saw you visited my web site so i came to “return the favor”.I am attempting to find things to improve my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!|

 198. If some one desires to be updated with latest technologies after that he must be pay a quick visit this web site and be up to date everyday.|

 199. Its like you learn my mind! You appear to grasp a lot approximately this, such as you wrote the guide in it or something. I feel that you simply could do with some to drive the message home a bit, however other than that, this is wonderful blog. A great read. I will definitely be back.|

 200. Wonderful web site. A lot of helpful information here. I am sending it to some pals ans additionally sharing in delicious. And naturally, thanks for your effort!|

 201. What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely useful and it has aided me out loads. I hope to give a contribution & assist different users like its aided me. Good job.|

 202. Thanks for your personal marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will be sure to bookmark your blog and will eventually come back someday. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice weekend!|

 203. buy 5meo dmt

  […]just beneath, are several totally not connected web sites to ours, even so, they’re surely worth going over[…]

 204. fish scale cocaine

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nonetheless actually worth taking a search, whoa did one particular learn about Mid East has got more problerms at the same time […]

 205. Greetings from Los angeles! I’m bored to death at work so I decided to browse
  your blog on my iphone during lunch break. I really like
  the info you provide here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m shocked at how quick your blog loaded on my mobile
  .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, awesome blog!

 206. speed typing test online

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated information, nonetheless really worth taking a appear, whoa did 1 find out about Mid East has got much more problerms too […]

 207. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative. I’m gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!|

 208. Custom bic lighters for sale

  […]although internet websites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they are essentially worth a go by way of, so have a look[…]

 209. I’m extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one these days.|

 210. buy concerta online

  […]although web-sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they may be essentially worth a go by means of, so possess a look[…]

 211. I was suggested this blog by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You are wonderful! Thanks!|

 212. glock 27 sale

  […]although web-sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they’re really worth a go as a result of, so possess a look[…]

 213. Dmt for sale

  […]always a big fan of linking to bloggers that I really like but really don’t get a great deal of link adore from[…]