Lipsa bugetului depreciază moneda națională, spun analiștii economici. Leul se apropie vertiginos de cursul de 4,7 lei/euro, după trei zile consecutive de noi recorduri negative.

 

Întârzierea adoptării bugetului de stat pentru acest an afectează economia. Specialiștii în domeniu spun că incertitudinea financiară depreciază leul, stopează investițiile și paralizează proiectele de infrastructură.

Cel mai mare proiect, de 9 mld euro, autostrada Unirii, dar și Magistrala 5 de la metroul București au nevoie de bani. În lipsa bugetului, toate aceste coordonate sunt în aer.

Mediul de afaceri spune că cifrele lor bugetare nu sunt calculate în acest moment, mai ales dacă au proiecte în care sunt parteneri cu statul. Sunt și alți factori care intervin în fiecare zi de întârziere a bugetului și care afectează economia.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat vineri un curs de referinţă de 4,6782 lei/euro, 4,0586 lei/dolar, 4,1309 lei/franc elveţian. A fost a treia şedinţă consecutivă în care leul atinge minime istorice în faţa monedei europene.

Estimările analiștilor și directorilor financiari vorbesc de o continuare a deprecierii cursului peste valoarea de 4,7 lei/euro până la sfârșitul anului.

Articolul precedentOrdonanța din decembrie cu noile taxe, modificată printr-o nouă OUG!
Articolul următorJudețul din România cu cele mai mici salarii. De aici trebuie să fugi RAPID