O analiză a portalului de analize economico-financiare IntelliNews indică faptul că șeful guvernului austriac, Karl Nehammer, și-a schimbat în scurt timp decizia de a bloca aderarea Croației la Schengen după ce Zagrebul i-a promis o serie de facilități legate de gazele naturale, dar a și amenințat că firmele austriece din Croația pot pierde contracte. 

Marcus How, șeful departamentului de analiză al VE Insight, o companie de consultanță în domeniul informațiilor de afaceri și al riscurilor politice cu sediul la Viena, citează surse la nivel înalt care spun că Nehammer a fost convins de croați cu două argumente.

Primul – a primit asigurări că Austria va primi gaze naturale de la un terminal LNG proaspăt inaugurat în Croația. Al doilea – a fost amenințat că firmele austriece nu vor mai primi nici un mare contract de infrastructură în Croația.

Pus în fața celor două argumente, cancelarul austriac a cedat și și-a schimbat poziția inițială, cea în care amenințase cu veto toate cele 3 țări candidate la Schengen: Croația, România și Bulgaria.

La Consiliul JAI de joi, Austria a votat pentru intrarea Croației și a respins aderarea României și Bulgariei la Schengen, scrie G4Media, citând IntelliNews.

Potrivit portalului german de analize economico-financiare, miza a fost recuperarea capitalului politic al ÖVP, partidul cancelarului, care a scăzut în sondaje, pe fondul crizelor succesive -COVID, energetică, războiul din Ucraina- de la 37,5% la doar 20%.

Problema migrației ilegale a devenit din nou o temă fierbinte în campania pentru alegerile locale din ianuarie anul viitor, iar partidul lui Nehammer se așteaptă deja să piardă ultima majoritate absolută în legislativele de stat. Dacă însă actualul cancelar contribuie la un rezultat și mai prost, va plăti un preț scump, scrie IntelliNews.

ÎNTREAGA ANALIZĂ POATE FI CITITĂ AICI.

Articolul precedentCarnea de porc, un lux din import de Crăciun – Anunțul fermierilor români – Producția, decimată de pesta porcină africană
Articolul următorRomânia, țara nimănui. JAFUL din pădurile țării trebuie să înceteze! Românii își vor țara înapoi – TRIMITE imagini care demască abuzurile!