Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propune reduceri voluntare ale consumului de energie cu până la 15%, renunțarea la importurile de gaze din Rusia și dependența față de Moscova. De asemenea, șefa CE propune decuplarea gazelor de electricitate, în calculul facturilor, dar propune și o limitare a profiturilor obținute de giganții din industria energetică. Totodată, von der Leyen a vorbit și despre plafonarea prețurilor la gaze. 

reședinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a spus, miercuri, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, că propune plafonarea prețurilor la gaze.

„Stimați eurodeputați, am tras învățăminte din acest război. Ar fi trebuit să îi ascultăm pe cei care îl cunosc pe Putin, pe oamenii din Rusia, pe oamenii din Republica Moldova… De-a lungul anilor, toți ne-au avertizat că Putin nu se va opri. Prietenii noștri din țările baltice au luat măsuri pentru a nu mai fi dependenți de Rusia. Trebuie să scăpăm de această dependență în toată Europa. Europenii încearcă să facă față crizei energetice. Eu îmi doresc o Europă care să ia exemplul cetățenilor. Trebuie să reducem consumul în orele de vârf. De aceea propunem o plafonare a veniturilor companiilor care produc electricitate la prețuri mici. Acele companii fac profituri la care nici nu s-ar fi așteptat. În aceste momente e greșit să faci profituri, în timp de război. Profiturile trebuie redirecționate spre cei care au nevoie. Trebuie să asigurăm prețuri reduse la gaz. Împreună cu statele membre, pregătim un pachet de măsuri în acest sens. Vom crea o echipă de experți care vor căuta soluții pentru a reduce prețul la gaze. Piața gazelor s-a schimbat în mod dramatic și de aceea Comisia va prezenta soluții. În același timp, știm că și companiile electrice se confruntă cu probleme pe piață. Vom modifica schema de subvenții pentru a permite acordarea de garanții de stat. Este o situație complexă, nu este deloc ușor, sunt doar primele măsuri (…) Consumatorii trebuie să dragă foloase de pe urma energiei regenerabile, de pe prețul redus al acesteia”, a declarat Ursula von der Leyen.

https://23a6ded2412bc48c4d97249f4f6086f0.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Euractiv a obținut un document de lucru al CE care arată că un obiectiv major pentru reducerea consumului energetic este ca statele membre ale UE să reducă consumul total de energie electrică din gospodării. Acest lucru se poate face prin campanii de informare publică sau licitații pentru „energie neconsumată”.

Documentul prevede și un obiectiv obligatoriu „de reducere cu cel puțin 5% a consumului net de energie electrică în timpul orelor de vârf de preț”. Lunar, consumul net de electricitate ar trebui redus cu cel puțin 10%, se mai arată în document.

Statele membre sunt sfătuite să ia unele măsuri pentru atingerea acestui obiectiv, iar printre acestea este și oferirea de „stimulente financiare sau compensații pentru părțile participante pe piață”.

Pe același subiect, jurnaliștii de la Reuters arată că proiectul planurilor Comisiei Europene consultat de ei prevede eliminarea veniturilor în exces de la centralele electrice din Europa. Motivul este colectarea de bani pe care guvernele să îi cheltuiască pentru a ajuta întreprinderile și cetățenii să-și plătească facturile.

De asemenea, firmele de energie eoliană și centralele nucleare ar putea primi un plafon de 180 de euro pe megawat oră (MWh) pentru veniturile pe care le primesc pentru generarea de energie electrică.

Proiectul consultat de Reuters arată că firmele de petrol, gaze, cărbune și rafinare ar trebui să aducă o „contribuție de solidaritate” de 33% din profiturile excedentare impozabile din anul fiscal 2022.

Șefa Comisiei Europene a vorbit, de asemenea, și despre decuplarea gazelor de electricitate în alcătuirea calculului la facturile de energie. 

https://23a6ded2412bc48c4d97249f4f6086f0.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

După ce Spania a făcut acest lucru și l-au cerut și grecii, și oficialii români au solicitat și ei Comisiei Europene modificarea regulilor din piața de energie, astfel încât prețul energiei electrice să fie decuplat de cel al gazelor naturale. Revizuirea regulilor comunitare ale pieței de energie din UE se pot face astfel încât prețul de închidere al  tranzacțiilor spot să nu mai fie prețul energiei celei mai scumpe, care în momentul de față este cea produsă din gaze naturale, sistemul scumpind artificial electricitatea în Uniune. 

„Prețurile crescute la energie reprezintă în continuare un subiect care se află în atenția Comisiei Europene și a miniștrilor Energiei. Analiza diferitelor posibilități de optimizare a design-ului actual al pieței de energie este de interes pentru România în vederea asigurării unui preț accesibil pentru consumatori. În acest sens, România susține în continuare explorarea posibilității de decuplare a prețului la energie electrică de prețul la gaze naturale, arhitectură care ar permite limitarea efectului de contagiune a creșterii prețului la gaze naturale asupra prețului la energie. Comisia Europeană a indicat că va realiza un studiu de impact cu privire la diferite măsuri de optimizare a designului pieței de energie electrică”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei din România. 

Sursele regenerabile de energie reprezintă cel mai bun răspuns la creșterea prețurilor la energie

Vechile surse de energie cu emisii ridicate de dioxid de carbon – cărbune, petrol și gaze – devin din ce în ce mai scumpe, în timp ce costurile energiei din surse regenerabile sunt într-o scădere constantă de mulți ani. Prețurile energiei la nivel mondial sunt în creștere din vara anului 2021 și au fost exacerbate în mod semnificativ de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Pe termen scurt, Comisia ajută, de asemenea, statele membre să limiteze creșterea prețurilor energiei electrice și să protejeze consumatorii. Ca parte a pachetului „Pregătiți pentru 55” privind clima și energia, Comisia a prezentat și o propunere privind Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice, care vizează sprijinirea gospodăriilor vulnerabile, a întreprinderilor mici și mijlocii și a utilizatorilor serviciilor de transport.

Articolul precedentRATELE românilor care au creditele calculate în IRCC se vor DUBLA, în 2023! Previziuni SUMBRE pentru anul următor
Articolul următorParlamentul European a votat SALARIUL MINIM european. Cu cât ar trebui să crească veniturile angajaților români