Primele trei luni ale acestui an au adus, față de perioada similară din 2017, scăderi puternice, de peste 20%, atât la numarul de clădiri rezidențiale, cât și la volumul lucrărilor de construcții efectuate.

Care este explicația acestui fenomen?

„Rezidențialele au fost singurul segment din piața imobiliară unde s-au înregistrat creșteri substanțiale anul trecut, iar aceste creșteri nu se mai pot susține”, ne-a spus Laurențiu Plosceanu, președintele Asociației Române a Antreprenorilor în Construcții (ARACO).

El crede că trendul este determinat de contextul financiar, mai precis evoluțiile finanțărilor, a creditelor, a cererii și ofertei în acest domeniu.

„Să nu uităm că finanțările din rezidențial sunt în cvasitotalitate private, iar mixul de politici guvernamentale de anul trecut începe să își spună cuvântul”, a precizat Plosceanu.

Astfel, persoanele fizice sunt tot mai puțin stimulate să contracteze un credit, în condițiile în care leul s-a devalorizat vizibil față de euro, iar indicele Robor crește constant, împrumuturile, atât în euro cât și în lei, devenind tot mai greu de accesat.

În primul trimestru din 2018, volumul lucrărilor de construcţii, a scăzut faţă de perioada similară a anului trecut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,1%, respectiv cu 0,3%, informează un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, atât ca serie brută cu 11,9%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 9,3%.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, în martie 2018, faţă de luna precedentă, ca serie brută, cu 20,9%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 9,2%.

Trimestrul I 2018 comparativ cu trimestrul I 2017

Volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută, a scăzut pe total, cu 2,1%. Pe elemente de structură au avut loc scăderi la lucrările de reparaţii capitale cu 11,2% şi la construcţii noi cu 3,8%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 8,5%, potrivit datelor INS.

Pe obiecte de construcţii, clădirile rezidenţiale au scăzut cu 24,6%. Creşteri au fost la construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale cu 8,1%, respectiv cu 7,7%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 0,3%.

Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de reparaţii capitale şi la lucrările de construcţii noi cu 5,9%, respectiv cu 0,7%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 7,1%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 23,1%. Creşteri s-au înregistrat la construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale cu 12,9%, respectiv cu 8,2%.

Martie 2018 față de martie 2017

Volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută, a scăzut pe total, cu 11,9%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de reparaţii capitale cu 24,8% şi la lucrările de construcţii noi cu 14,5%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 5,8%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 23,9% şi la construcţiile inginereşti cu 14,9%. Clădirile nerezidenţiale au crescut cu 3,5%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 9,3%.

Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de reparaţii capitale cu 22,5% şi la lucrările de construcţii noi cu 10,6%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 2,6%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 22,3% şi la construcţiile inginereşti cu 9,8%. Clădirile nerezidenţiale au crescut cu 4,0%.

Martie 2018 comparativ cu februarie 2018

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 20,9%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale cu 60,9%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 26,6% şi la lucrările de construcţii noi cu 14,6%.

Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale cu 34,2%, clădirile rezidenţiale cu 21,4% şi la construcţiile inginereşti cu 11,8%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 9,2%, scădere reflectată la lucrările de reparaţii capitale cu 11,6% şi la lucrările de construcţii noi cu 11,1%.

Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 2,0%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii au scăzut la construcţiile inginereşti cu 21,6% şi la clădirile nerezidenţiale cu 3,4%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 0,1%.

Articolul precedentTandemul inflație – curs, mereu în contratimp. Vezi de ce se întărește leul continuu de 12 zile
Articolul următorMark Mobius, suprinde prin interesul său pentru peninsula coreeană

Comments are closed.