Criptomonedele intră sub lupa Băncii Naționale

Banca Națională a pus în consultare publică Proiectul Regulamentului privind instituţiile emitente de monedă electronică.

Regulamentului privind instituţiile emitente de monedă electronică propune înlocuirea Regulamentului Băncii Naționale a României nr. 8/2011 privind instituţiile emitente de monedă electronică, cu completările ulterioare, fiind urmărită, împreună cu proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind activitatea de emitere de monedă electronică, asigurarea transpunerii în legislația națională a dispozițiilor art. 111 din Directiva (UE) 2015/2366 privind serviciile de plată în cadrul pieței interne, de modificare a Directivelor 2002/65/CE, 2009/110/CE și 2013/36/UE și a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010, și de abrogare a Directivei 2007/64/CE, arată BNR, pe pagina sa de internet.

Proiectul vizează, în linie cu competențele BNR atribuite potrivit proiectului Ordonanței de urgență a Guvernului privind activitatea de emitere de monedă electronică, reglementarea procedurii de autorizare a instituțiilor emitente de monedă electronică, precum și detalierea elementelor de supraveghere prudențială (privind mecanismele de protejare a fondurilor deținătorilor de monedă electronică, procedura de aprobare/notificare a modificărilor intervenite ulterior autorizării, fondurile proprii, cerințele de raportare).

Elementele de noutate ale reglementării se raportează, în special, la detalierea de către Autoritatea Bancară Europeană a informațiilor și documentelor ce trebuie furnizate autorităților competente cu autorizarea.

În acest sens, proiectul de regulament preia elementele din Ghidul EBA/GL/2017/09 privind informațiile care trebuie furnizate pentru autorizarea instituțiilor de plată și a instituțiilor emitente de monedă electronică și pentru înregistrarea prestatorilor de servicii de informare cu privire la conturi în temeiul articolului 5 alineatul 5 din Directiva (UE) 2015/2366, disponibil pentru consultare la adresa www.eba.europa.eu/regulation-and-policy/payment-services-and-electronic-money

Proiectul Ordonanței de urgență a Guvernului privind activitatea de emitere de monedă electronica este disponibil pentru consultare și pe website-ul Ministerului Finanțelor Publice la adresa www.mfinante.ro, secțiunea „Transparență decizională”, subsecțiunea „Proiecte acte normative”.

Articolul precedentDestinația externă preferată de turiștii români. Nu e Grecia
Articolul următorStrategie de 12 mld. euro. CFR nu va construi nicio linie nouă până în 2022

Comments are closed.