Creșterea stocurilor din Statelor Unite trimite prețul barilului de petrol în picaj

Prețul barilului de petrol a scăzut, miercuri, în urma faptului că stocurile Statelor Unite au crescut cu 6,5 milioane de barili, aproape triplu fata de estimările analiștilor, în timp ce exporturile din Statele Unite au scăzut.

Țițeiul Brent, cel care se tranzacționează la Londra, a scăzut cu 1,67% la 80 de dolari pe baril, în timp ce cotația WTI (West Texas Intermediate, care se tranzacționează în Statele Unite, a scăzut cu aproape 3% la 69,8 dolari pe baril.

În perioada recentă, prețul unui baril de petrol a crescut până la un maxim situat în zona a 76 de dolari din cauza îngrijorărilor legate de sancțiunile impuse Iranului și de tensiunile iraniene dintre Statele Unite și Arabia Saudită, după moartea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, după care temerile legate de dinamica viitoare a cererii au început să pună presiune pe cotație.

Graficul zilnic al cotației țițeiului WTI, sursa: tradingeconomics.com 

Stocurile de petrol ale SUA au crescut cu 6,5 milioane de barili săptămâna trecută, cea de-a patra creștere săptămânală, în timp ce exporturile au scăzut până la 1,8 milioane de barili pe zi, conform unui raport al EIA (Energy Information Administration) publicat miercuri.

Stocurile au crescut brusc, cu toate că, per ansamblu, producția de țiței din S.U.A. a scăzut cu 300.000 de barili pe zi la 10.9 milioane de barili pe zi, în săptămâna trecută, un aspect pe care l-au atribuit efectelor închiderii facilităților offshore din cauza uraganului Michael. 

Scandalul privind dispariția proeminentului critic și jurnalist saudit Jamal Khashoggi, care a dispărut acum două săptămâni după ce a intrat în consulatul saudit de la Istanbul, a contribuit la susținerea cotațiilor în cursul săptămânii.

Congresmenii americani au indicat faptul că de vină ar putea fi conducerea saudită, sugerând că impunerea de sancțiuni ar putea fi posibilă.

Cu toate acestea, comentariile președintelui Donald Trump au sugerat că Casa Albă, cel puțin pentru moment nu poate lua măsuri suplimentare împotriva saudiților, în special după ce Arabia Saudită a declarat că va efectua o investigație proprie.

Articolul precedent– REVISTA PRESEI – Autostrăzi pe ultima sută de metri: Tirrena, Geiger şi Strabag, constructorii cu cele mai mari progrese
Articolul următorVești bune pentru comunitatea cripto: au crescut volumele de tranzacționare ale Bitcoin

Comments are closed.