Comparativ cu primul trimestru din 2017, PIB (Produsul Intern Brut) în primele trei luni ale anului 2018 a avut o creștere de 4% pe seria brută și de 4,2% pe seria ajustată sezonier, a comunicat marți Institutul Național de Statistică (INS). Comunicatul INS reprezintă datele semnal, estimate.

Comparativ cu trimestrul anterior, PIB-ul s-a menţinut la acelaşi nivel. Pe serie brută, ritmul de creștere al PIB s-a diminuat semnificativ față de cel înregistrat în trim. IV 2017, când avansul a fost de 6,7%.

Încetinirea creșterii economice în primul trimestru din 2018, era previzibilă. Indicatorii lunari arată o tendință de scădere a dinamicii economiei. Producția industrială, vânzările cu amănuntul și serviciile prestate pentru populație și companii au fost net inferioare de la începutul anului 2018, comparativ cu situația din anul precedent.

În data de 7 iunie, INS urmează să dea publicității datele provizorii, ocazie cu care va oferi mai multe detalii privind formarea PIB din trimestrul I 2018.

Totodată, INS a revizuit indicii de volum din a doua variantă provizorie a PIB pentru ultimul trimestru al anului trecut.

Evoluția trimestrială a PIB este comunicată în trei etape: Date semnal; datele provizorii (I); datele provizorii (II), datele-seminidifinitive, și în interval de doi ani, datele definitive.

Revizuirile efectuate pentru evoluția PIB trimestrial în anul 2017, comunicate de INS:

–    rezultatele trimestrului I 2017, comparativ cu trimestrul IV 2016, au fost revizuite de la 102,0% la 102,4% ;

–    rezultatele trimestrului II 2017, comparativ cu trimestrul precedent, au fost revizuite de la 101,7% la 101,6% ;

–    rezultatele trimestrului III 2017, comparativ cu trimestrul II 2017, au fost revizuite de la 102,4% la 102,2%;

–    rezultatele trimestrului IV 2017, comparativ cu trimestrul III 2017, au fost revizuite de la 100,5% la 100,3%.

Anul trecut, economia românească a crescut cu 6,9%, faţă de 2016.

INS recalculează seriile ajustate sezonier în fiecare trimestru, până la datele definitive, în funcție de modificarea modelelor utilizate, a numărului de regresori folosiți, a modificărilor seriilor brute și a numărului de observații disponibile.

Rezultatul anunțat marți de INS este sub așteptările analiștilor: ”Ne așteptăm ca ritmul anual de creștere să scadă la 5,6% în primul trimestru din acest an, de la 6.7% în ultimul trimestru 2017” scriau luni într-un raport, economiștii Unicredit.

Articolul precedentIncertitudinile persistă. Sidex este ca fata fără zestre. Bogații o curtează, dar nu o vor de nevastă
Articolul următorINS confirmă: Comerțul e pe val. Din păcate cumpărăm mult din import, dar producem și exportăm puțin

Comments are closed.