Creșterea economică în pericol. Cine pierde, cine câștigă din majorarea salariului minim

Creșterea salarială propusă de Guvern este criticată de oamenii de afaceri, dar salutată de reprezentanții organizațiilor sindicale.

Dacă mediul de business semnalează pericolul unui val de concedieri, sindicaliștii spun că acest lucru este exclus și arată că în multe domenii salariile au scăzut anul acesta.

Guvernul avea în lucru o propunere de act normativ prin care salariul minim brut pe țară urmă să crească de la 1.900 de lei, în prezent, la 2.050 de lei, de la 1 ianuarie 2019.

Dar iată că ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat recent că modificarea va veni mai repede și va fi diferită față de varianta inițială.

Astfel, de la 1 noiembrie 2018, salariul minim brut va fi stabilit diferenţiat, între 2.080 de lei şi 2.350 de lei, în funcţie de studii şi vechime.

Această măsură ar veni în paralel cu înghețarea salariilor din sectorul bugetar, prevăzută pentru anul viitor.

Intențiile guvernanților au atras nemulțumiri din partea antreprenorilor.

AOAR: „Măsură populistă, arbitrară”

Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) apreciază că, „dincolo de concurența neloială făcută mediului privat, creșterea salariilor în administrația publică, sănătate și educație, fără aplicarea unor criterii de performantă, nu a dus la o îmbunătătire a acestor servicii pentru firme și cetățeni”, după cum se arată într-un comunicat al organizației.

„AOAR a atras atenția că măsurile de creștere a salariilor înainte de revizuirea temeinică a legislației relevante, în multe cazuri contradictorie (modificări frecvențe ale unor prevederi sau solicitarea aplicării unor prevederi în termene scurte, nerealiste), nu-și vor atinge scopul de interes public”, menționează comunicatul citat.

De asemenea, reprezentanții Asociației atrag atenția „asupra încetinirii creșterii economice în anul 2018, de circa 4,4% în prezent, fată de nivelul de 5,3% menținut ca premisă chiar la aprobarea primei rectificări bugetare din acest an”.

Ei consideră că în astfel de condiții, „anunțarea devansării creșterii salariului minim pe economie începând cu 1 noiembrie 2018, fată de 1 ianuarie 2019, reprezintă o măsură populistă, arbitrară, afectând negativ sectorul privat, cu deosebire industria prelucrătoare”.

BNS: Angajații au pierdut la salariu

Sindicaliștii nu cred însă că majorarea salariului minim va afecta companiile private, care ar fi nevoite să concedieze angajați.

„Este exclus acest risc”, a declarat Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS).

„Dintr-o analiză a noastră, rezultă că în perioada noiembrie 2017 – august 2018, salariile au scăzut în 17 sectoare de activitate. Orice creștere e un semn bun, iar prin această măsură Guvernul vrea să salveze piața muncii și să aducă mai mulți bani la buget”, a mai spus Costin.

Acesta estimează că bugetul va câștiga circa 200 milioane de lei, ca urmare a majorării contribuțiilor, proporțional cu salariile.

 

Articolul precedentMediul privat din România: 70% din angajați lucrează peste program
Articolul următorPrima scădere a ratingului României, cauzată de politicile (ne)economice

Comments are closed.