Echipele de negociatorii ai Uniunii Europene si Marii Britanii au convenit joi un proiect de text asupra relației post-Brexit dintre Marea Britanie și UE deschizând astfel calea unui summit pentru aprobarea documentului final.

Noul text se referă la menținerea unui „parteneriat economic ambițios, amplu și echilibrat” între Marea Britanie și UE după Brexit.

Una dintre întrebările-cheie ridicate de document este dacă va permite primului ministru britanic Theresa May să obțină avizul Paramentului britanic pentru înțelegerea cu UE. Dacă iar șansele ca Marea Britanie să părăsească UE fără o înțelegere ar crește, consideră publicația Poltico Europe.

Purtătorul de cuvânt al premierului Mayi a declarat refuzat să comenteze documentul văzut de reprezentanții mass-media.

„Așa cum a declarat premierul noaptea trecută, ea a avut o întrevedere bună cu președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, unde s-au înregistrat progrese în negocieri. Acest lucru le-a permis să dea instrucțiuni suplimentare negociatorilor care au început să lucreze imediat în rezolvarea problemelor rămase „, a spus purtătorul de cuvânt.

Textul final ajuns pe mana presei a ajuns de la un rezumat de șapte pagini la un proiect de acord de retragere de 585 de pagini. Prevederile din declarația politică includ:

– Un angajament privind comerțul cu mărfuri pentru UE și Regatul Unit „Acesta este un punct cheie al acordului în care reglementările vamale trebuie să asigure condiții de concurență echitabile pentru o concurență deschisă și loială.

– Un angajament de a „explora posibilitatea cooperării dintre autoritățile din Regatul Unit și agențiile Uniunii, cum ar fi Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) și Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (EASA)”. la ideea de a deveni membru asociat pentru Regatul Unit al agențiilor UE.

– Angajamente cu privire la serviciile financiare, prin care ambele părți se angajează să înceapă procedurile de evaluare a „echivalenței” regulilor celorlalți imediat după Brexit.

– UE și Regatul Unit doresc să „încheie acorduri ambițioase, cuprinzătoare și echilibrate privind cu serviciile și investițiile în sectoarele de servicii, respectând dreptul de reglementator al fiecărei părți „.

– Referitor la serviciile financiare, ambele părți se angajează să înceapă procedurile de evaluare a „echivalenței” regulilor celuilalt semnatar al acordului

– Referitor la Banca Europeană de Investiții, cele două părți vor „explora opțiuni pentru o relație viitoare cu Grupul Băncii Europene de Investiții (BEI)”.

Acordul mai are prevederi pentru chestiunea liberei circulației a forței de muncă, a schimbului de informații privind datele cu caracter personal, controlului vamal la granița cu Irlanda de Nord si Irlanda (Gibraltarul nefiind inclus in acord) etc.

Articolul precedentHackerii din Vâlcea lovesc iar: Pagube de 3 mil. euro, rețea extinsă până în Mexic
Articolul următorCifrele sărăciei: Doar 2% din totalul veniturilor din România ajung la patura de 10% din populația cea mai săracă

Comments are closed.