Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate a scăzut, în primul trimestru al acestui an, cu 0,1%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, la 1.848 de unităţi, reiese din datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), conform Agerpres.

Cele 1.848 de societăţi noi aveau un capital social subscris în sumă totală de peste 29,639 milioane dolari, în creştere cu 208,7%, comparativ cu ianuarie – aprilie 2017. În același interval însă, investiţiile străine directe au crescut cu 24,6%, comparativ cu perioada similară din 2017, ajungând la 1,493 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR) anunțate marți.

Performanța economică a României, legată de deciziile Guvernului pare să fi contrabalansat punctele vulnerabile ale creșterii economice spectaculoase (în special inflația și creșterea datoriei publice) apărând și efectele pozitive. Fiind o valoare nominală mică, creșterea investițiilor străine cu un sfert peste perioada de patru luni de la inceputul anului trecut este totuși o  știre de natură să inducă un optimism rezervat mediului de afaceri.

„Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 1.493 milioane euro (comparativ cu 1.198 milioane euro în perioada ianuarie – aprilie 2017), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 1.945 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 452 milioane euro”, se arată în comunicatul BNR  referitor la Balanța de plăți.

Articolul precedentRealitatea nu răspunde la ordine. Crește datoria externă pe termen scurt
Articolul următorS-a deschis o încă o Cutie a Pandorei: Companiile de stat vor putea da dividende anticipat

Comments are closed.