Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor
lucrătoare) a înregistrat, în trimestrul II 2019,  o rată de creştere de 5,70% faţă de trimestrul precedent şi de 12,46% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior.

Faţă de trimestrul I 2019, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (21,68%), în intermedieri financiare şi asigurări(16,88%) şi în tranzacţii imobiliare (11,43%).

Cele mai mici creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul
zilelor lucrătoare) au avut loc în construcţii (2,05%), în activităţi profesionale, ştiinţifice şitehnice (2,89%) şi în informaţii şi comunicaţii (2,98%). Faţă de trimestrul anterior, creşterea componentei cheltuielilor directe2) (salariale) cu forţa de muncă a fost de 5,66%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 7,25%.

Trimestrul II 2019 comparativ cu trimestrul II 2018

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în
formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice.
Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul
zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activităţile de învăţământ (21,81%), ca efect al aplicării
prevederilor legale3) , respectiv în construcţii (18,28%) şi în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (17,78%).

Creşterile cele mai mici ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în informaţii şi comunicaţii (6,67%), în industria extractivă(7,48%), în sănătate şi asistenţă socială (8,09%) şi în intermedieri financiare şi asigurări (8,47%).

Articolul precedentCât alocă UE României pentru programul laptele și cornul în școli
Articolul următorCe joburi au căutat românii în luna august