Controverse legate de semnarea cel mai mare contract de autostrada din istoria României, cu suma record de peste 1 miliard de euro pentru secţiunea 3 a autostrăzii Sibiu – Piteşti. În emisiunea Culisele Statului Paralel, Anca Alexandrescu a dezvăluit faptul că firma câștigătoare, sub vechea titulatură, Astaldi, a fost la un pas de a primi un certificat negativ din partea Companiei naționale de Autostrăzi, în urmă cu doar un an. Mai mult, șefii CNAIR care atunci au avizat un raport intern legat de numeroase nereguli sunt si acum în structurile de conducere.

„Este foarte bine că se semnează astfel de contracte mari de infrastructură, singura problemă este că se semnează cu aceleași firme. Nici asta n-ar fi o problemă, dar aș vrea să-i întrebe Sorin Grindeanu pe Cristian Pistol de la CNAIR si pe fosta directoare generală de la CNAIR, Mariana Ioniță, actual secretar general în Min. Transporturilor, de ce anul trecut, în februarie, considerau că firma Astaldi trebuie să primească un certificat negativ, care i-ar fi scos de pe piață și practic i-ar fi lăsat fără vreo posibilitate de a mai participa la licitații, iar acum s-au lăudat și au semnat cu ea?”

Realizatoarea emisiunii Culisele Statului Paralel a prezentat și raportul negativ întocmit de o comisie de negociere din CNAIR și semnat de cei 2, despre o altă lucrare Astaldi.

„Urmare a analizei documentelor contractuale precum și a evaluării derulării contractului de proiectate execuție a lucrărilor de reabilitare a DN79 Arad – Oradea, comisa de negociere a constata că antreprenorul Astaldi NU ȘI-A ÎNDEPLINIT toate obligațiile contractuale, fapt ce a determinat și rezilierea acestui contract de către CNAIR. În urma rezilierii s-a constata că antreprenorul are datorii neachitate către CNAIR rezultate din neîndeplinirea completă și corectă a contractului după cum urmează: 40 de milioane penalități de întârziere, 7.482.000 de lei valoarea lucrărilor neexecutate. (…) Antreprenorul a înaintat CNAIR o propunere de memorandum de înțelegere prin care singura sumă ce va fi plătită este cea de 7.482.000 de lei. Facem precizarea că antreprenorul NU A RECUNOSCUT DATORIILE sale către CNAIR. (…) Având în vedere cele prezentate, considerăm că nu poate fi semnat un memorandum de înțelegere în forma propusă de către antreprenor”, se arată în documentul prezentat în emisiune.

„Cum este posibil ca o firmă care nu și-a recunoscut datoriile,  un și-a respectat obligațiile contractuale, a reziliat contracte, să vină acum și să câștige licitație pentru cel mai mare proiect din istoria CNAIR”, s-a întrebat Anca Alexandrescu.

Pe data de 1 august, ministrul Sorin Grindeanu a participat la semnarea celui mai mare contract din istoria Companiei de Autostrăzi și Infrastructură. Este vorba de secţiunea 3 a autostrăzii Sibiu – Piteşti, respectiv Cornetu – Tigveni. Constructorul, asocierea WEBUILD SPA – TRANCRAD SRL, va primi 5,3 miliarde de lei, fără TVA.

 

Articolul precedentBanca Angliei anunță cea mai gravă scădere a nivelului de trai înregistrată vreodată
Articolul următorAngajații unei bănci, suspectați de fraude uriașe și falimentarea unei firme. Acuzații la „Legile Puterii”