Acuzații grave la adresa Băncii Române de Dezvoltare, filiala Galați, făcute de un antreprenor autohton. Angajații băncii ar fi falimentat o firmă cu capital românesc printr-o schemă ce a a dus la îmbogățirea unor personaje locale. În exclusivitate la „Legile Puterii” de la Realitatea Plus, alți 2 manageri de firme, tot din Galați, au relatat cazuri oarecum similare, prin care banca le-ar fi creat, „din pix”, datorii uriașe, în urma cărora firmele au intrat în insolvență.

ocietatea Metroplex, care s-a ocupat de comerțul cu materiale de construcții, a fost înfiinţată în anul 1994. Între 2005-2015, firma şi-a derulat rulajul operaţional prin BRD- sucursala Galaţi. Din 2008, angajații filialei sunt acuzați de către administratorii firmei că ar fi început efectuarea unor manevre ce au dus la insolvența companiei. Aceștia ar fi inventat o datorie falsă, prin modificări şi omisiuni ale unor operaţiuni, de care patronii Metroplex nu ar fi avut cunoștință.

„Banca a emis un extras în 2005, în care acel credit, care era o operațiune fictivă, este stins în urma unei operațiuni de rambursare linie. La solicitarea să ni se explice de unde provine datoria, banca modifică olograf, pe 2 extrase diferite, ambele sunt modificate manual de angajații BRD Galați si prezintă o adresă în care se explică faptul că este eronat înscrisă operațiunea ca rambursare.” a explicat, în exclusivitate la Realitatea Plus, managerul firmei, Viorel Andrei.

Acesta a mai afirmat că, în urma plângerilor și sesizărilor repetate, a obținut, prin intermediul unui procuror de la Parchetul de pe lângă judecătoria Galați, de la BRD București, desfășurătorul contului curent al societății din 2008 până în prezent. Așa a descoperit că în evidența băncii centrale operațiunea figura ca fiind de stingere a creditului, iar BRD Galați i-ar fi prezentat o situație diferită.

„BRD Galați și-a creat din pix o creanță, fără acoperire juridică sau contabilă. Nici azi această situație nu a fost reparata. BRD recunoaște că până în mai 2010 a fost achitată din fonduri proprii, referitor la 1,5 milioane de dolari.”

Cea mai mare surpriză a omul de afaceri a fost însă să constate, în 2020, că în numele firmei sale filiala locală a băncii rula sume uriașe.

În 2020 rulajul a crescut, a ajuns la 121 de milioane de dolari, sunt tranzacții care apar doar în evidența băncii, nu și ale fiscului, în continuare sume uriașe sunt rulate pe numele firmei. (…) Nu știm cine beneficiază de acești bani, cât timp nimeni nu s-a dus să verifice la bancă ce se întâmplă cu acești bani.”

În baza datoriilor care s-ar fi acumulat, în 2017 BRD a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei pentru SC Metroplex. Patronii firmei au deschis procese, iar în cele din urmă dosarele au fost strămutate de la Galați, la alte instanțe din țară.

CE SPUNE BANCA: FIRMA NU A DOVEDIT RAMBURS[RILE EFECTUATE 

De partea cealaltă, reprezentanții BRD neagă acuzațiile și au transmis, în urma unei solicitări făcute de Realitatea Plus, că societatea Metroplex nu a rambursat creditele contractate, fapt pentru care s-a ajuns la procedura de insolvență.

„În perioada 2005-2012, între Bancă și S.C. Metroplex au fost încheiate mai multe contracte de credit, ultimul fiind Contractul de credit nr. 312 din 26.05.2009 (,,Contractul nr. 312″), modificat și completat prin cinci acte adiționale. Ca urmare a cererii depuse de Client, prin Actul aditional nr. 5 din 11.07.2012 la Contractul nr. 312, Banca a fost de acord cu restructurarea creditelor utilizate de S.C. Metroplex din plafonul global de finanțare. Suma totală datorată la acea dată de client, respectiv 1.564.000 USD, a fost restructurată într-un singur credit, cu rambursare în rate lunare, până la scadența finală din iunie 2019. Cu toate acestea, S.C. Metroplex a înțeles să conteste creanța Băncii, susținând că datoria sa față de Bancă este achitată integral, fără a dovedi însă rambursările efectuate din disponibilitățile societății. Ca urmare a nerambursării împrumutului, BRD s-a văzut nevoită să solicite deschiderea procedurii insolvenței și, urmare a demersurilor din procedura controlată de judecătorul sindic, creditoarea BRD a fost înscrisă în Tabelul definitiv al creanțelor S.C. Metroplex cu suma de 6.500.111,53 lei (1.595.393,45 USD)”, a transmis BRD Galați pentru Realitatea Plus

Peste 20 de oameni și-ar fi pierdut locul de muncă din cauza acestui litigiu.

Articolul precedentControverse legate de cel mai mare contract de autostrăzi din istoria CNAIR. Dezvăluiri la Culisele Statului Paralel
Articolul următorCotațiile la petrol, la minimul ultimelor 6 luni. Românii așteaptă reduceri și la pompă