Contradanda cu țigări, în creștere: 16 milioane euro pierderi la Buget

România înregistrează întârzieri în dotarea vămilor cu scanere ale camioanelor, iar în acest timp comerțul ilegal cu produse din tutun crește.

Piaţa neagră a ţigaretelor a avut o evoluţie fluctuantă în primele cinci luni ale anului: 16,9% în mai, în creştere faţă de 14,6% în martie şi în uşoară scădere faţă de ianuarie 2016 (17,8%), se arată într-un studiu realizat de Novel Research. Față de aceeși perioadă din 2017 contrabanda este în creștere de la 15,5% la 16,3% din totalul consumului.

Procentul de 16,9% continuă să depăşească media de 16% din 2015, precum şi cea a ultimilor cinci ani, de circa 15%.

Şi în mai 2016, regiunea Nord-Est continuă să fie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, cu o cotă a pieţei negre care bate recordul ultimilor şapte ani, depăşind 50%.

Regiunile Sud-Vest şi Vest deţin, de asemenea, cote importante (26%, respectiv 25%). Din punct de vedere al provenienţei, ponderea „cheap whites”, se află în creştere (plus 3,8 p.p. faţă de martie) şi continuă să deţină cea mai mare cotă (57,4%) din totalul pieţei negre. Produsele provenite din Moldova se află în scădere (minus 4,5 p.p. faţă de martie, până la 14,7%), iar Ucraina şi Serbia se menţin la nivel relativ constant (20,4%, respectiv 3,4%).

Novel mai 2018

„Regiunea Nord-Est continuă să fie cea mai afectată de piața neagră, cu o pondere de 40,4%, chiar dacă a scăzut cu 2,8 p.p. în mai, comparativ cu martie. O pondere mare a comerțului ilegal cu țigarete se înregistrează și în Vest (29,6%). Cea mai importantă creștere e în Nord-Vest, plus 2,9 p.p. până la 14,8%”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

„Pe de altă parte, înregiunea Sud-Est se observă o scădere semnificativă, de 7,9 p.p., până la 8,6%.  Din punct de vedere al provenienței, cheap whites continuă să fie principala sursă, aflându-se din nou în creștere în mai, cu 8,5 p.p., până la 64,4%%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova este în ușoară scădere, cu 1,2 p.p., până la 20%. Ucraina, ca sursă de proveniență este de asemenea în scădere (cu 6,3 p.p., până la 9,4%%), iar Serbia este relativ constantă”, a mai spus Marcu.

Pagubă la buget

Bugetul de stat a pierdut 16 milioane de euro în șase lui

„În prima jumătate a lui 2018, rețelele de contrabandă cu țigarete au reușit să își crească vânzările față de aceeași perioadă a anului trecut, piața neagră din România crescând de la 15,5% la 16,3%”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice în cadrul British American Tobacco Europa Centrală și de Sud.

„Deși o diferență de nici un punct procentual poate părea nesemnificativă, ea înseamnă de fapt o pierdere cumulată, în cele șase luni, mai mare cu 16 milioane de euro la bugetul de stat. Tocmai de aceea sperăm ca ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, să aibă susținerea necesară implementării măsurilor pe care le-a anunțat, dintre care cea mai importantă este modernizarea, echiparea și reabilitarea rapidă, până la finalul lui 2018, a punctelor vamale”, a mai spus Dumitru.

A fost depășit un record  în traficul de țigarete ilegale.

„Dintre tendințele înregistrate de Novel, cea mai îngrijorătoare este creșterea accelerată a cheap-whites, care reprezintă 64,4% din totalul țigaretelor ilegale, depășind recordul din noiembrie 2017, de 63,8%. Aceasta mai ales în contextul implementării Regulamentului european referitor la sistemul de trasabilitate a țigaretelor (Track& Trace) adoptat de Comisia Europeană, cu scopul declarat de a reduce contrabanda”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

„Sistemul va monitoriza exclusiv produsele fabricate în UE, însă cele mai multe țigarete de pe piața neagră provin din afara spațiului comunitar. În cazul nostru, cheapwhites sunt fabricate în China, Emirate, Macedonia etc., iar celelalte provin din Moldova, Ucraina, Serbia”, a mai spus Lazăr.

Întârzierile care ne costă

Oficialul JTI a arătat că în plus, și în cazul Track& Trace, ca și, anterior, în cazul transpunerii Directivei tutunului, autoritățile întârzie.

„Regulamentul este obligatoriu pentru toate statele membre, nu trebuie transpus. Însă e nevoie de un act normativ local pentru punerea în aplicare a prevederii sale referitoare la numirea unui emițător de coduri unice”, a arătat Gilda Lazăr.

„În România, cea mai potrivită soluție ar fi numirea, prin Hotărâre de Guvern sau Ordin de ministru, a Imprimeriei Naționale, pentru că îndeplinește condiția independenței și deține deja infrastructura și experiența tehnică necesare, fiind cea care produce timbrele fiscale și elementele de securitate. Dat fiind timpul foarte scurt necesar implementării acestui sistem extrem de complex și costisitor, care trebuie să fie funcțional în mai 2019, dacă România nu se grăbește cu nominalizarea emițătorului autohton de coduri, producătorii locali de țigarete vor fi obligați să lucreze cu alți furnizori din spațiul European”, a menționat reprezentantul JTI.

Producătorii de țigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autoritățile de aplicare a legii, le solicită de ani de zile. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunilor de evaziune fiscală și de contrabandă cu țigarete, este necesară clarificarea situației la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară aproape nestingherit în zona de competență a acestora – piețe, oboare, stații de metrou.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier.

Articolul precedentCumpărătorii au ieșit la vântoare de companii. Vrei să vinzi, vezi cât costă un consultant de marcă
Articolul următorPericol de derapaj. Românii se supraîndatorează iar, dar în lei

Comments are closed.