Consumul de gaze la nivel naţional a scăzut cu aproximativ 5,7% în primele nouă luni ale acestui an, în timp ce producţia Romgaz a fost mai mare cu 0,7%, potrivit raportului financiar al companiei, remis, joi, Bursei de Valori Bucureşti.

 

Producţia de gaze naturale a fost de 3,950 miliarde de metri cubi, însemnând cu 0,7% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 0,3% mai puţin faţă de cea programată.

Totodată, livrările Romgaz, reprezentând livrări către clienţi, consum CET Iernut şi consum tehnologic, au înregistrat o scădere de 5,4% comparativ cu perioada similară a anului anterior.

Cota de piaţă a Romgaz, reprezentând participarea livrărilor de gaze naturale din producţia internă a societăţii în consumul naţional de gaze naturale interne, a înregistrat o creştere de aproximativ 6% comparativ cu perioada similar a anului anterior, ajungând astfel la 59%.

Producţia de energie electrică a Romgaz a fost de 292,11 GWh, fiind mai puţin de jumătate decât producţia realizată în perioada similară a anului 2018, adică 750,65 GWh.

Producătorul naţional de gaze, Romgaz, a obţinut în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 1,185 miliarde de lei, în creştere cu 18,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului financiar.

Cifra de afaceri a crescut cu 10,1%, până la 3,790 miliarde de lei.

„Marjele principalilor indicatori de rentabilitate: profitul net (31,3%), EBIT (36,0%) si EBITDA (51,7%), confirmă profitabilitatea ridicată a activităţii Grupului Romgaz”, se arată în raport.

„Confirmând parcursul anterior, şi în perioada ianuarie-septembrie 2019, Grupul a înregistrat creşteri ale principalilor indicatori, comparativ cu perioada similară a anului 2018, astfel: cifra de afaceri +10,1%, EBIT +18,4%, EBITDA +25,4%. Ratele aferente de profitabilitate se situează, de asemenea, la valori semnificative”, arată oficialii companiei.

Veniturile totale au fost în creştere cu 11,6%, până la 3,927 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile totale au fost mai mari cu 9%, ajungând la 2,532 miliarde de lei.

„Rezultatul brut este mai mare cu 17,0% faţă de anul precedent ca urmare a următorilor factori de influenţă: Cifra de afaceri s-a majorat cu 10,1% faţă de cifra de afaceri obţinută în perioada similară a anului 2018, ca urmare a creşterii veniturilor din vânzarea gazelor naturale, atât din producţia internă, cât şi cumpărate pentru revânzare (+12,92%); efectul pozitiv al majorării cifrei de afaceri asupra profitului a fost diminuat de creşterea cheltuielilor cu impozitul pe veniturile suplimentare (+50,4%, respectiv o creştere de 186,4 milioane lei) şi de contribuţia bănească percepută de la titularii de licenţe în domeniul energiei electrice si al gazelor naturale de 2% din cifra de afaceri realizată din activităţile ce fac obiectul licenţelor acordate de ANRE (62,8 mil.lei)”, potrivit raportului financiar.

Articolul precedentCreșterea economică din trimestrul al treilea a încetinit la 3,2%
Articolul următorMinisterul Finanţelor va fi reorganizat şi va avea un economist-șef