Volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 3,4% ca serie brută în octombrie faţă de luna precedentă şi cu 19,5% comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, lucrările în construcţii s-au majorat cu 1% în octombrie 2020 faţă de septembrie şi cu 23,7% faţă de octombrie 2019.

Potrivit INS, în octombrie 2020 comparativ cu septembrie 2020, creşterea pe serie brută a lucrărilor din construcţii a fost evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+6,3%). Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 4,7%, iar lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au rămas la acelaşi nivel.

Pe obiecte de construcţii, seria brută indică creşteri la clădirile nerezidenţiale (+8,2%) şi la construcţiile inginereşti (+2,6%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 2%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut cu 1%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+7%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 12,5%, respectiv cu 7,8%.

Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate indică creşterea volumului clădirilor nerezidenţiale (+8,8%) şi a construcţiilor inginereşti (+0,9%). Volumul clădirilor rezidenţiale a scăzut cu 6,1%.

Comparativ cu octombrie 2019, pe elemente de structură au fost înregistrate creşteri ale volumului lucrărilor de reparaţii capitale (+42,9%), al lucrărilor de construcţii noi (+21,7%) şi al celor de întreţinere şi reparaţii curente (+6,2%).

Pe obiecte de construcţii, seria brută evidenţiază creşteri ale volumului clădirilor rezidenţiale (+20,9%), clădirilor nerezidenţiale (+19,7%) şi al lucrărilor de construcţii inginereşti (+19%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 23,7%.

Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri astfel: lucrările de reparaţii capitale (+51,0%), lucrările de construcţii noi (+25,1%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+11,4%).

Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate indică creşteri ale volumului clădirilor rezidenţiale (+27,1%), construcţiilor inginereşti (+24,0%) şi ale clădirilor nerezidenţiale (+20,7%).

În primele zece luni din acest an, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 18%. Pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+54,5%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+34,4%) şi la construcţiile noi (+8,5%).

De asemenea, pe obiecte de construcţii, ca serie brută, s-au înregistrat majorări după cum urmează: lucrările de construcţii inginereşti (+19,6%), clădirile rezidenţiale (+18,8%) şi la clădirile nerezidenţiale (+15,1%).

Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut, în primele zece luni, cu 19,9%, datorită lucrărilor de reparaţii capitale (+50,9%), lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+42,5%) şi lucrărilor de construcţii noi (+9,5%). În acelaşi interval, de la an la an, pe obiecte de construcţii, seria ajustată evidenţiază creşterea volumului construcţiilor inginereşti (+23,6%), clădirilor rezidenţiale (+19,9%) şi al clădirilor nerezidenţiale (+15,8%). 

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentRata şomajului din Marea Britanie atinge cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani
Articolul următorTuriştii nerezidenţi sosiţi în România au cheltuit 190,4 milioane de lei în trimestrul trei din acest an

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau