Consiliul Concurenţei a declanşat o analiză asupra evoluţiei ROBOR din momentul în care guvernul a introdus Ordonanţa de Urgenţă 114/2018, care instituia şi aşa-numita „taxă pe lăcomie” a declarat, luni, pentru Agerpres, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

„Avem o analiză pe zona de ROBOR, nu şi la curs, pentru că au fost dezbateri în spaţiul public şi suntem foarte interesaţi să vedem efectele Ordonanţei 114”, a spus Chiriţoiu.

Şeful Consiliului Concurenţei a refuzat să precizeze ce ar urma după încheirea acestei analize.

Chiriţoiu a dezminţit şi acuzaţiile lansate recent de către senatorul ALDE Daniel Zamfir, potrivit căruia Consiliul Concurenţei n-ar a sancţionat, în 2008, mai multe bănci suspectate că s-ar fi înţeles pentru a manipula ROBOR, afirmând că investigaţia de la acel moment n- a identificat nicio dovadă.

„Investigaţia a fost finalizată, decizia s-a luat conform procedurilor legale, iar ordinul de închidere a investigaţiei există şi se află de ani de zile postat pe site-ul instituţiei. Mă surprinde că se pot lansa atât de uşor acuzaţii fără să faci o minimă verificare, fără să contactezi instituţia sau să verifici site-ul. Ar fi fost foarte simplu ca aceste afirmaţii false să nu fie făcute publice”, a susţinut Chiriţoiu.

În plus, potrivit acestuia, la acel moment, Comisia Europeană, care investiga astfel de practici la nivel comunitar, a dat amenzi usturătoare unor instituţii financiar-bancare din Marea Britanie şi e greu de crezut că n-ar fi procedat la fel în România, dacă ar fi existat dovezi că acestea au încălcat legea.

„Comisia a identificat un cartel în Anglia (…) pe baza unui autodenunţ făcut de Royal Bank of Scotland. Această bancă a fost investigată şi de noi, era parte dintre cele zece bănci care făceau asamblarea ROBOR-ului la momentul 2008. Comisia Europeană a avut la dispoziţie investigaţia noastră şi a decis că sancţionează numai la Londra. Dacă ar fi existat dovezi că există comportamente similare la Bucureşti, atunci Comisia Europeană ar fi preluat cazul nostru şi ar fi aplicat o sancţiune care ar fi acoperit şi România. „, a explicat Chiriţoiu.

Precizările lui Bogdan Chiriţoiu vin după ce consilierul premierului, Darius Vâlcov, a acuzat Consiliul Concurenţei de faptul că tărăgănează investigaţiile.

„Acest nivel al ROBOR, când există lichiditate, trebuie să coboare. (…) Soluţia există şi a fost introdusă în ultima OUG. (…) Faimosul Consiliu al Concurenţei să nu mai tărăgăneze! OUG spune aşa: în trei luni trebuie să dai primele indicii şi în şase rezultatul final. Şi ministrul Finanţelor este pregătit să ceară intervenţia Consiliului Concurenţei, să vedem dacă există vreo înţelegere. Domnul Zamfir a fost aici şi a arătat cum în 2008 au dat pe faţă această tendinţă. Acum vor fi obligaţi să prezinte în şase luni raportul final’, a spus Vâlcov, potrivit antena3.ro.

Articolul precedentBăncile lasă Guvernul cu mâna întinsă. Nu-i mai dau bani cu împrumut
Articolul următorO mare bancă estimează că guvernul va avea dificultăţi în menţinerea deficitului bugetar sub 3% din PIB