Comisia Europeană a sancționat dur politcille de mediu incluse în Planul Național al României privind Energia și Schimbările Climatice 2021-2030. Documentul în ansamblu a fost calificat drept incomplet, lipsit de ambiție și neclar în puncte critice.

România nu are un program național de control al poluării atmosferice, atrage atenția Comisia. Planul PNIESC nu oferă informații cantitative privind calitatea aerului, iar specialiștii europeni remarcă o inadvertență între obiectivul de reducere a emisiilor de carbon și intenția aparentă de a păstra producția energetică bazată pe cărbune și gaz chiar după 2030.

Nici creșterea proiectată a producției de bioenergiei nu este urmărită și din perspectiva impactului negativ asupra calității aerului și nu sunt oferite date/analize în acest sens.

Analiza nu omite nici faptul că România a urmat doar parțial recomandări mai vechi de a completa capitolele dedicate analizei calității aerului.

De asemenea, țara noastră nu a stabilit un obiectiv specific pentru reducerea emisiilor în sectorul transporturilor, iar planul privind dezvoltarea sectorului energetic regenerabil este lipsit de ambiție și nu conține strategiile de dezvoltare, calendarul de lucru, impactul așteptat și resursele financiare.

În recomandările finale, România este sfătuită să verifice dacă obiectivele cuprinse în Planul energetic și de schimbări climatice sunt în concordanță cu programe naționale, regionale și locale privind reducerea poluării, precum și managementul calității aerului.

Reprezentanții Greenpeace Romania susțin că raportul extrem de critic arată ceea ce autoritățile și guvernele știu de mult timp, dar continuă să-și irosească eforturile în direcția cosmetizării sau ascunderii problemelor, în loc să le găsească rezolvare.

„Comisia Europeană ne-a pus în fața realității, ca în povestea faimoasă cu Hainele cele noi ale împăratului. Planul propus de România este neconvingător spre slab, iar recomandările de până acum ale forului european au fost aproape ignorate. Partea bună este că lucrurile nu vor rămâne sub această formă, pentru că noua Lege Europeană a Climei va aduce ținte mult mai ambițioase. Odată implementată, va obliga autoritățile române să grăbească tranziția energetică, să renunțe la cărbune și gaze și să investească în energie verde.” a afirmat Vlad Cătună, coordonator campanii Greenpeace, citat de Mediafax.

Articolul precedentBugetul Sănătății, suplimentat cu 570 milioane de lei
Articolul următorFlorin Cîțu cere anchetarea execuției bugetare din 2017-2019: ”PSD a subminat economia națională”