Comisia Europeană a anunțat că nu există NICIUN risc imediat de întrerupere a furnizării gazelor în statele din Uniunea Europeană. Forul comunitar nu a inclus România printre țările considerate în pericol de a intra într-o criză de gaze.

Comisia Europeană a anunțat că monitorizează unele regiuni din UE pentru a se asigura că nu se va ajunge la oprirea alimentării cu gaze. România nu este inclusă în această categorie, fiind un „caz atipic”, cu stocuri mai reduse dar „este una dintre puținele țări europene care are și producție proprie de gaze”. 

„Nivelul actual al stocurilor de gaze este de aproximativ 75% din capacitatea totală, în medie, la nivelul întregii Uniuni Europene. Nu există un risc imediat să apară probleme cu aprovizionarea în această iarnă, dar unele regiuni trebuie monitorizate atent pentru a ne asigura că nu apare un astfel de risc”, a transmis Comisia Europeană, potrivit agerpres.ro.

„Sunt state care au un nivel al stocurilor foarte bun, cum ar fi Franţa, Italia. Alte state au stocuri mai reduse, aici fiind inclusă şi România, dar România este un caz atipic, pentru că are şi producţie de gaze. Este una din puţinele ţări europene cu producţie proprie, ceea ce ar trebui să atenueze situaţia legată de stocuri.

Pe de altă parte, există ţări cu stocuri mici, care depind în mare parte de o singură sursă de import şi care nu au nici producţie internă. Acestea sunt cele monitorizate, dar România nu este printre ele”, au mai transmis oficialii CE.

În același timp, miercuri, Rusia a majorat fluxurile de gaze spre Europa, prin Polonia, Belarus și Ucraina, prima consecință fiind reducerea prețurilor.

MUTARE majoră pe piața gazelor – Rusia a deschis robinetul către Europa, după ordinul lui Vladimir Putin

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentAu fost semnate documentele pentru demararea PNRR în România
Articolul următorPensionarii, din nou AMÂNAȚI! Ce se întâmplă cu majorarea de la 1 decembrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau