Darius Vâlcov își trăiește momentul de glorie : Comisia Europeană îi plagiază cea mai năstrușnică idee și anume impozitarea pe cifra de afaceri.

După cum probabil cititorii au aflat deja, săptămâna trecută am primit vestea cea mare: Europa „ne va da 33 de miliarde de Euro”. Europarlamentari, miniștri și comentatori Tv au organizat un adevărat festival al banilor europeni revărsați peste umilele noastre capete. Parcă nici nu mai conta prea mult faptul că aprobarea celebrului plan „von der Leyen” este foarte departe de a fi gata de aplicare, pentru trei simple motive: nu este acceptat de toate cele 27 de state, nu este prea clar și nu este încă stabilit ce surse de finanțare va avea.

Pentru a ne mai potoli un pic avântul cheltuitor să  precizăm că, dacă vom lua cu mâna stângă 33 de miliarde de Euro, vom și da cu dreapta cel puțin 12 miliarde de Euro- contribuție la bugetul comunitar, așa încât nu vom rămâne cu mai mult de 21 de miliarde . Dar și așa, cele 33 de miliarde nu prea sunt chiar așa „moca” pentru suflețelul nostru: vreo 14 miliarde sunt credite pe care, dacă le luăm, va trebui să le și plătim înapoi, cu dobânzi cu tot. Mai rămân cam 19 miliarde de Euro, bani nerambursabili, dar care se vor „accesa” sau nu, după reguli similare cu cele de până acum: pe proiecte, cu licitații la care vor avea voie numai firme mari, adică străine și doar dacă aceste proiecte nu vor deranja cărăbușii, urșii, broscuțele sau bocitoarele gazelor din Pungești.

În fine, să presupunem că după lupte seculare care vor dura vreun an, planul minunat al Bruxelles-ului va fi aprobat și vom avea miliardele pe masă. De unde vor veni miliardele, până la urmă? Din noi și noi taxe, pe mediu, pe poluare cu emisii de carbon și, nu cred că e adevărat! dintr-un nou impozit pe cifra de afaceri, care să fie plătit de cele mai mari 70 000 companii globale care au acces la piața comună europeană. Adică 70 000 companii, cu cifra de afaceri de peste 750 milioane de  Euro la nivel global vor plăti un impozit progresiv pe cifra de afaceri.

Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns, dar, prin 2017, la înscăunarea guvernului de tristă amintire Mihai Tudose, trustul creierelor din PSD, organizat în jurul lui Darius Vâlcov oripila pe toată lumea bună de prin Europa propunând fix același lucru: un impozit pe cifra de afaceri a marilor companii din industria bancară, de comunicații și de retail. Ce-i mai critica atunci pe pesediștii lui Dragnea toată lumea bună, ce-i mai înfierau comisarii europenii și purtătorii de valori europene de pe la București. Și aveau cu toții dreptate. Căci o astfel de taxă este o mare aberație, un anti-capitalism desăvârșit din următoarele motive:

  • este, practic, un nou TVA, având ca bază vânzările, cifra de afaceri
  • este aplicat indiferent dacă firma respectivă are sau nu profit, investește sau nu în noi capacități sau în modernizare și, mai ales, nu ține cont de domeniul de activitate al firmei

Este evident că acest nou impozit va inhiba, de fapt, dezvoltarea, pentru că va lua din banii de investiții ai acelor firme .

Ei, iată și cine este autorul năstrușnicei propuneri: într-un interviu acordat Financial Times, comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a cerut statelor membre să sprijine introducerea mai multor noi taxe, printre care şi o taxă anuală care va fi percepută de la 70.000 de mari companii pentru acces pe piaţa unică, în ideea de a finanţa programul de relansare economică. Această taxă face parte dintr-un pachet de opţiuni de majorare a veniturilor, care include o taxă pe carbon, venituri din extinderea schemei de tranzacţionare a emisiilor de poluare şi o taxă pe companiile digitale. Se vorbește despre un nivel de 0,2% din cifra de afaceri a acestor firme.

Ca exercițiu pentru minte, inimă și economie vă propun să lecturați lista celor peste 250 de firme din Estul Europei care ar „beneficia” de geniul fiscal al lui Hahn. Este doar un exercițiu pentru că multe dintre aceste firme sunt doar filiale ale unor mari grupuri occidentale :

http://img.go.coface.com/Web/COFACE/%7B6b1f3c2f-3907-4523-84c9-c5cbaa1761c1%7D_Coface_CEE_Top_500_Ranking_2019_FINAL.pdf

Sursa este clasamentul Coface al celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală și de Est după nivelul cifrei de afaceri din 2018.

Prima companie din România în acest top este Dacia Renault (5,3 miliarde de Euro cifră de afaceri în 2018) și ultima (a 37-a) este Altex cu 762 milioane de Euro cifră de afaceri în anul 2018. lecturarea listei de 37 de companii de la noi cu peste trei sferturi de miliard de Euro cifră de afaceri este și instructivă căci ne dă măsura economiei noastre: supermarket-uri, fabricanți străini auto și de țigări și companii de telecomunicații și din energie….

Articolul precedent100% TU DECIZI! Valer Dorneanu, șeful deputaților când se nășteau baronii. Șeful CCR, în Rusia pe banii românilor
Articolul următorCozmin Gușă: Cuplul Cîțu și Isar pun pe jar mediul bancar! Se urmărește preluarea CEC de către un „cartel” neautohton