Cluj-Napoca: 30 de autobuze noi, cumpărate cu 1 mil. lei bucata

Primele 30 de autobuze Mercedes-Benz Conecto Euro 6, intră în circulaţie pe străzile din Cluj-Napoca începând de miercuri.

Compania de Transport Public (CTP) a achiziționat în total 60 de autobuze.

Anunţul a fost făcut de primarul Emil Boc, în cadrul matinalului Realitatea FM Cluj. „Un număr de 30 de autobuze intră în circulaţie pe străzile din Cluj-Napoca, la ora 10.30, vorbim despre autobuze Mercedes din cele 60 achiziţionate de CTP, iar celelalte 30 intră în decembrie”, a anunţat edilul Emil Boc, conform ziuadecj.realitatea.net.

Autobuzele corespund tuturor normelor Europene in domeniu, garanția este de 5 ani sau 350.000 km. Capacitate totală de transport: 104 călători din care 26 locuri pe scaune și 78 locuri in picioare.

Fiecare dintre autobuze costă 1,04 milioane de lei. ”Garanția autobuzelor este de cinci ani sau de 350.000 km, iar termenul de livrare este de cinci luni de la data contractării. Până la sfârșitul anului vor sosi la Cluj”, spunea directorul CTP, Liviu Neag, în luna mai 2018. Conform caietului de sarcini, ponderea cea mai mare din ofertă a fost preţul, 60%.

Licitaţia pentru 60 de autobuze nearticulate este „urmaşa” uneia pentru 50, al cărei rezultat a fost anulat de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, apoi de instanţă. Și în mai 2017 Mercedes fusese declarată drept câştigătoare a atribuirii.

Primăria va cumpăra 25 de autobuze electrice cu încărcare din mers, investiţia depăşind 115 milioane de lei. La Cluj-Napoca vor ajunge şi 22 de tramvaie Imperio, produse la Arad, în valoare de 40 de milioane de euro. Nu în ultimul rând, polonezii de la Solaris vor livra 50 de troleibuze noi de 18 metri, valoarea totală a investiţiei fiind de 123 milioane lei, fără TVA, fonduri fiind asigurate prin Programul Operational Regional – POR și buget local.

Oraşul Cluj-Napoca are nevoie acută de noi linii de autobuz, în special în cartiere noi, locuite predominant de populaţia activă (angajaţi, elevi şi chiar studenţi). Un studiu recent relevă că jumătate din călătoriile cu abonament sunt făcute acum de pensionari, aceştia locuind în zone bine deservite de transportul în comun.

Articolul precedentBulgaria va adera la Schengen anul viitor; România mai stă pe tușă
Articolul următorROBOR la 3 luni scade la 3,13%