Clotilde Delbos, pe lista scurtă de posibili șefi ai Renault

Directorul general interimar al Renault, Clotilde Delbos, candidează pentru a rămâne permanent în această funcţie.

 

Directorul general interimar al Renault, Clotilde Delbos, candidează pentru a rămâne permanent în această funcţie, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, în condiţiile în care producătorul auto francez pregăteşte o listă scurtă în care vor fi probabil şi candidaţi externi.

În octombrie, Consiliul de administraţie al Renault a votat în favoarea demiterii directorului general Thierry Bolloré şi de asemenea a desemnat-o pe Clotilde Delbos, care ocupa funcţia de director financiar, în postul de director general interimar. Bollore era un aliat de bază al fostului preşedinte şi director general al Renault, Carlos Ghosn.

El i-a supărat pe oficialii partenerului de alianţă Nissan deoarece şi-a exprimat sprijinul pentru Ghosn, după ce acesta a fost arestat în Japonia, fiind acuzat de încălcarea legislaţiei financiare şi abuz de încredere.

Clotilde Delbos, care a venit la Renault în 2012, şi-a exprimat dorinţa de a candida pentru cea mai înaltă poziţie la Renault, dar deocamdată nu este sigur că se va pe lista scurtă, chiar dacă este unul din puţinii candidaţi interni, susţin sursele citate de Reuters. Această listă scurtă, care nu era finalizată vineri seara, ar urma să fie compusă doar din trei nume şi va fi trimisă în zilele următoare comitetului de guvernanţă al grupului Renault.

Analiştii se aşteaptă ca producătorul auto să aleagă un nou director general până la finalul anului pentru a se concentra deplin pe operaţiunile sale, în condiţiile în care vânzările auto sunt în scădere pe plan global. Mai mult, săptămâna aceasta agenţia de evaluare financiară Fitch a înrăutăţit perspectiva ratingului de credit pe termen lung atribuit Renault de la stabilă la negativă.

Guvernul francez, care deţine o participaţie de 15% în producătorul auto, a anunţat că nu se opune ca la conducerea Renault să vină un cetăţean străin.

Printre candidaţi se află Didier Leroy, director la Toyota, care era văzut ca un posibil înlocuitor al lui Ghosn după arestarea acestuia, susţin sursele.

„Nu dau atenţie zvonurilor şi rămân concentrat 100% pe locul meu de muncă de la Toyota, unde mă bucur de o relaţia bazată pe încredere cu Akio Toyoda”, a afirmat Leroy, referindu-se la preşedintele Toyota, într-un comunicat remis Reuters prin intermediul grupului nipon.

Alţi candidaţi, susţin sursele, ar fi franco-germanul Patrick Koller, director general al producătorului de componente auto Faurecia, şi Luca de Meo, şeful SEAT, subsidiara Volkswagen.”Luca de Meo este pe deplin dedicat companiei SEAT, aşa cu a declarat el însuşi de câteva ori de când a fost numit preşedintele companiei, în 2015″, se arată într-un comunicat al SEAT.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Articolul precedentCea mai mare listare la bursă din istorie: Saudi Aramco, evaluată la 1,7 trilioane $
Articolul următorRomânia, deficit uriaș în comerţul cu produse agroalimentare